HDP'den ortak tavır çağrısı

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, 31 Mart yerel seçimlerinde yaşanan süreci değerlendirerek haksızlıklara karşı ortak tutum alınması çağrısı yaptı. Kurum adına açıklama yayınlayan Selahattin Aslan, "Seçim usulsüzlüklerine, irade gasbına karşı durmak herkesin görev ve sorumluluğudur" ifadelerini kullandı.

HDP'den ortak tavır çağrısı
HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, 31 Mart yerel seçimleri sonrası yaşanan süreci değerlendirdi. İktidarın, Tatvan ve Çaldıran’da yaptığı “hukuksuzluğu” vurgulayan kurulun Eş Sözcüsü Selahattin Aslan, “Belediyelerimiz ve halkın iradesi gasp edilmeye çalışıyor” dedi.

Aslan, yaptığı açıklamanın satır başlıkları şöyle:

TATVAN’DA MECLİS ÇOĞUNLUĞU HDP’DE: 31 Mart seçimleri sonrası AKP iktidarı ve güdümündeki kurumlar hızlıca harekete geçmiş ve İçişleri Bakanlığı tarafından HDP’li 26 belediye için özel bir talimat kurgulanmıştı. İktidarın yıllardır başvurduğu hırsızlık ve gasp adımlarının devamı son olarak Tatvan ve Çaldıran’da atılmıştır. 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin çok az bir oy farkı ile kazandığı Tatvan Belediyesi’nde partimiz 14 belediye meclis üyesi, AKP ise 11 belediye meclis üyesi çıkarmıştır. Mecliste çoğunluğun HDP’de olduğu bu ilçede, skandal niteliğinde bir karar alınarak haklarında soruşturma olduğu gerekçesiyle 14 HDP’li belediye meclis üyesinden 9’u görevden uzaklaştırılmıştır.

BÜYÜK BİR HUKUKSUZLUK: Karara gerekçe olarak; Anayasa’nın 17’inci maddesinin 4’üncü fıkrası ile 5393 Sayılı Belediye Kanununun 47’nci maddesi gösterilmiştir. Bu maddelerde ifade edilen gerekçelerin konu ile alakalı olmadığını söylemek için hukukçu olmaya gerek yoktur. Söz konusu karar yazısı incelendiğinde,  Belediye Meclis Üyemiz Diyar Orak’ın 2017 tarihli bir dava dosyası bulunduğu, buna karşın diğer 8 belediye meclis üyemizin tamamına 2019 tarihli yeni davalar açıldığı anlaşılmaktadır. Hiçbiri hakkında alınmış bir mahkeme kararı yoktur. Bu büyük bir hukuksuzluk ve siyasi ahlaksızlıktır.

ÇALDIRAN’DA HDP’NİN OYU YÜZDE 53: Öte yandan Van’ın Çaldıran ilçesinde, 31 Mart seçimlerini yüzde 53 oyla partimiz HDP kazanmış, 25 üyeden oluşan belediye meclisinde de çoğunluğu elde etmiştir. YSK’nin seçim sonrası aldığı KHK’li seçilmişler kararı neticesinde HDP’nin kazandığı belediye başkanlığı gasp edilerek AKP’ye verilmiştir. Son olarak da 21 Mayıs 2019’da seçilmiş belediye başkanı Leyla Atsak ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hülya Darak’ın da aralarında olduğu çok sayıda partilimiz gözaltına alınmıştır.

HDP’NİN POLİTİKASINA TAHAMMÜLSÜZLÜK: Bu hukuksuzluk ve hak gasbı HDP’ye tahammülsüzlüğün fotoğrafıdır. İstanbul seçimlerine giderken HDP’nin kaybettirme stratejisini hazmedemeyen iktidar bloku, belediyelerimize yönelik saldırgan tutumunu sürdürmektedir.

İRADE GASBINA KARŞI TUTUM ALINMALI: Tatvan ve Çaldıran’da yaşanan irade gasbı, hukuksuzluklar ve yönelimler iktidarın kayyım zihniyetinin ve rejiminin devamıdır. Bu irade gasbına karşı ortak tutum almak, iktidarın kötücül hegemonik aklına rıza göstermeyen herkesin görev ve sorumluluğudur. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2019, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER