HDP'li Sait Dede, Bakan Soylu'ya Hakkari ve ilçelerinin su sorununu sordu

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari ili merkez ve ilçelerinde yaşanan su kesintileri ve genel olarak su sorununu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

HDP'li Sait Dede, Bakan Soylu'ya Hakkari ve ilçelerinin su sorununu sordu
Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari merkez ve ilçelerinde yaşanan su sorunu ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Önergenin açıklama kısmında Hakkâri ve ilçelerinde özellikle kentsel alanlarda suya ve içme suyuna erişim anlamında toplum sağlığını tehdit eden sorunlar yaşandığını belirten Dede, “Şehir şebeke hatlarından su yerine çamur akmaktadır. Bu bağlamda özellikle Hakkâri il merkezi ve Yüksekova ilçesinde içme suyuna ilişkin yaşanan olumsuzluklar, yurttaşların sağlığını tehdit eden duruma gelerek basına da yansımıştır. Yurttaşların, sorunun giderilmesi amacıyla Hakkâri Valiliği, İl Özel İdaresi ve Hakkâri Belediyesi'ne yaptığı çok sayıda başvuru ise bugüne kadar sonuçlanmamıştır. Yine Yüksekova ilçesinde de benzer mahiyetteki girişimler sonuçsuz kalmıştır. Meri kanun ve yönetmeliklerde insan kullanımına yönelik olarak içme sularıyla suyun standardizasyonunu, sağlıklı suya ulaşım ve suyun takibinin yapılması noktasında birçok düzenleme olmasına rağmen yetkili kurumlar yasalara aykırı olarak bu konuda yapılan başvuruları cevapsız bırakmıştır” ifadelerine yer verdi.

Dede’nin önergede yer verdiği sorular şöyle:

“Hakkâri il merkezi ve ilçelerinde yaşanan su sorunu neden kaynaklanmaktadır. Bakanlığınızın bu konuda bir çalışması var mıdır?

İçme suyu şebekesi alt yapısının yetersiz oluşunun sebebi nedir? Yeni ve alternatif kaynaklarının planlanması ve kullanıma açılması noktasında bir çalışmanız var mı?

2017 yılı başlarında Hakkâri merkezde altyapı çalışmalarına başladıklarını ve 2017 tarihi itibariyle çalışmaların yüzde ellisini tamamladıklarını belirten kayyım Cüneyt Epçim’in ve ondan sonra atanan kayyumların belediyeyi yıllarca borçlandırarak yaptıklarını iddia ettikleri içme suyu ve kanalizasyon projeleri hakkında bakanlığınız tarafından bir inceleme yapılmış mıdır? Söz konusu akıbeti bilinmeyen projeler Hakkâri belediyesini batma noktasına getirmiş ancak Hakkâriliye temiz bir su sağlayamamıştır. Yapılan içme suyu ve kanalizasyon projeleri hangi aşamadadır. 2017 yılında dönemin kayyumu Cüneyt Epçim projenin %50 ‘nin tamamlandığını basınla paylaşmış ancak 2020 yılı itibariyle en ufak bir yağışta dahi yağmur suları içme sularına karışmaktadır. Bu konuda bir araştırma yapacak mısınız?

Yine kayyum tarafından kanalizasyon ve temiz içme suyu hattı yapımı için 200 milyon tl borçlandırılan Yüksekova ilçesinde içme suyu ve kanalizasyon projelerinin akıbeti kamuoyuyla paylaşılmamaktadır. Söz konusu projeler hangi aşamadadır?

Hakkâri ve Yüksekova belediyeleri yönünden su ve kanalizasyon ihalelerinde kesin kabuller yapılmış mıdır? Bu konuda kamu maliyesinin zarar uğratıldığı yönündeki iddialar karşısında bir soruşturmanız olacak mı?"

Hakkâri il merkezi ve ilçelerinde akmayan sular için toplam kaç haneye fatura kesilmiştir? Kesilen faturaların miktarı toplam ne kadardır?”



Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2020, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER