Iraklı Kürtlerin 'tek liste' girişimi çöktü

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki siyasi partilerin mayıs ayında Bağdat'taki merkezi parlamento için düzenlenecek seçimlere tek listeyle girerek sandalye sayısını artırma girişiminden sonuç çıkmadı. KDP seçim ofisinden Khasraw Goran, "Kürt partileri oylamaya ayrı ayrı girecek gibi görünüyor" dedi.

Iraklı Kürtlerin 'tek liste' girişimi çöktü
Irak’taki Kürt partilerinin, merkezi parlamentodaki sandalye sayılarını artırmak için mayıs ayında genel seçimlere ortak bir liste ile girmek için biraraya geldiği ortaya çıktı. Ancak hafta sonunda yapılan toplantıda uzlaşma sağlanamadı.


KOMEL SON ANDA ÇEKİLDİ

Rudaw’ın haberine göre, toplantı hafta sonunda, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan İslami Birliği, Kürdistan Sosyalist Demokratik Partisi, Komünist Parti ve diğer partiler de katıldı. Kürdistan İslami Grubu (Komel) ise katılımdan son anda vazgeçti.

‘KÜRTLER HİÇ BU KADAR BÖLÜNMEMİŞTİ’

Toplantıya katılan bir kaynak Rudaw’a yaptığı açıklamada, “Seçimlere tek bir listeyle katılma konusunda bir mekanizma belirlemek için toplandık. Ne yazık ki bir sonuca varamadık çünkü Komel çekildi ve diğer partilerin talepleri oldu. KYP ve KDP yalnız kaldı. Kürtler hiç bu kadar bölünmemişti” dedi.

KDP KERKÜK TOPLANTISINA ‘İŞGAL’ GEREKÇESİYLE GİTMEDİ

Rudaw, bu toplantının ilk olmadığını, 7 Ocak’ta da Kerkük’teki bir KYB ofisinde benzer bir buluşma gerçekleştirildiğini yazdı. Buna göre KDP, Irak ordusunun ‘işgali’ni gerekçe göstererek Kerkük toplantısına gelmedi ama listeye telefon üzerinden onay verdi. Ancak olası ittifak, Goran’ın çekilmesi nedeniyle sağlanamadı.

KDP seçim ofisinden Khasraw Goran ise Rudaw’a açıklamasında ortak liste çabalarının meyve vermediğini belirterek, “2014 seçimlerinde olduğu gibi, Kürt partileri oylamaya ayrı ayrı girecek gibi görünüyor” dedi. Iraklılar, merkezi parlamento için genel seçimlerde oy vermek üzere mayıs ayında sandığa gidecek. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2018, 11:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER