İstanbul'da seçime itiraz süreci nasıl işleyecek?

AK Parti, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi talebiyle 'olağanüstü itiraz'da bulunmaya hazırlanıyor. Peki bu durumda süreç nasıl işleyecek? Geçersiz oyların sayılmasının ardından Ekrem İmamoğlu mazbatasını alabilecek mi?..

İstanbul'da seçime itiraz süreci nasıl işleyecek?
Cumhur İttifakı’nın ortakları AK Parti ve MHP’den bugün arka arkaya ‘İstanbul’da seçim yenilensin’ açıklamaları geldi. AK Parti ayrıca ‘tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle seçimin yenilenmesi talebiyle Yüksek Seçim Kurulu’na ‘olağanüstü itiraz’da bulunacağın duyurdu.

Peki bu durumda süreç nasıl işleyecek? Yüksek Seçim Kurulu hangi durumlarda olağanüstü itirazı kabul ediyor. Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre süreç şöyle işleyecek:

İL BİRLEŞTİRME TUTANAĞINDAN SONRA MAZBATA ALABİLECEK

İlk olarak İstanbul’da halen devam eden oy sayım işlemlerinin tamamlanması, bu sayım sonuçlarının sisteme girilmesi gerekiyor. İkinci ve en önemlisi İstanbul’da nihai seçim sonucunu gösteren ‘il birleştirme tutanağının tanzim edilmesi’ gerekiyor. Bu tutanak ancak halen devam eden sayım işlemleri tamamlandıktan sonra düzenlenebilecek. İl birleştirme tutanağı tanzim edildikten sonra CHP’li Ekrem İmamoğlu halen önde olursa mazbatasını alacak. Olağanüstü itiraz süreci mazbata verilmesine engel teşkil etmiyor, aksine süreç bundan sonra başlıyor. AK Parti İstanbul için ancak bu tutanak düzenlendikten sonra 7 gün içerisinde İstanbul için olağanüstü itiraz yoluyla YSK’ye başvurabilecek.

BÜYÜKÇEKMECE İÇİN BAŞVURU SÜRECİ BAŞLADI

Büyükçekmece’de ise “ilçe birleştirme tutanağı tanzim edildiği” için ve kazanan isim mazbatasını aldığı için AK Parti şu an bile olağanüstü itiraz yoluna başvurabiliyor. Bu anlamda YSK’nin önüne ilk olarak Büyükçekmece’ye ilişkin olağanüstü itiraz gelecek.

İTİRAZ, SOMUT VERİLERE DAYANMALI

YSK’nin olağanüstü itiraz üzerine seçimlerin yenilenmesi kararı verilebilmesi için ‘öne sürülen iddiaların somut verilere dayanması’ ve ‘bu iddiaların seçmen sayısı bazında sonuca etkili olması’ gerekiyor. 298 sayılı Kanun’un 130. Maddesinin 2. fıkrası uyarınca “Seçim Sonucuna Etki Eden Olay Ve Durumlar Sebebiyle Olağanüstü İtiraz” maddesi şöyle:

“Siyasi partilerin il başkanları, genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın (mazbatanın) düzenlenmesinden sonra 7 gün içinde seçimin sonucuna etki eden olaylar ve durumlar sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar verme yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine etkili görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde başvurulmamış olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez.” (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2019, 18:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER