Kahraman TBMM'yi Sancar'ın yerine yönetiyor!

Meclis Başkanı İsmail Kahraman 4 partinin grup başkanvekilini toplantıya çağırdı. Meclis Başkanı Kahraman, reddedilen AK Parti önergesinin yeniden görüşüleceği genel kurulu 'gerginlik yaşanmaması için' kendisinin yöneteceğini söyledi.

Kahraman TBMM'yi Sancar'ın yerine yönetiyor!
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, konuşma sürelerini kısaltan AK Parti önergesinin HDP’li Başkanvekili Mithat Sancar tarafından işleme alınmaması nedeniyle yaşanan krizin ardından 4 partinin grup başkanvekilini toplantıya çağırdı. Toplantıya AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta katıldı.

Toplantıda krizin aşılması için bir dizi formül önerildi ancak AK Parti konuşma sürelerinin kısaltılması önergesinde geri adım atmadı. Meclis Başkanı Kahraman, AK Parti önergesinin yeniden görüşüleceği genel kurulu ‘gerginlik yaşanmaması için kendisinin yöneteceğini’ söyledi. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, bu hafta nöbetçi olan Meclis Başkanvekili Mithat Sancar yerine Meclis’i Kahraman’ın yönetmesi kararıyla ilgili, ‘Meclis Başkanvekilliğine de kayyım atanmış oldu’ dedi.

‘BU KAYYIMLIK TABLOSUDUR’

Genel Kurul’da söz alan Mithat Sancar şunları söyledi, “Sizin yönetmeniz normal ve olağan değil. Buna dair açıklama yapılmadığı için söz alma gereği duydum. Nöbet listesine göre Başkanvekili benim. Ama dün yaşanan görüşmede önemli bir mevzuyu tartıştık. Takdir yetkimi kullanarak bir önergeyi işleme koymadım. Meclisi sizin yönetme tasarrufunun da arkasında bu olduğunu görüyoruz. Bunu doğru bulmuyorum. Bu durum Meclis iradesine, milleti temsil misyonuna da uygun düşmüyor. Teamul var Meclis sırayla yönetiliyor. Bir hukuksuzluk olduğunu düşünmüyorum ama bu şekilde müdahale keyfi tasarruftur. Ben şahısları hedef almam ama bu tablo kayyımlık tablosudur. Meclis geleneklerine uygun bulmuyorum.”

‘KENDİNİZİ AYM ÜZERİNDE GÖRDÜNÜZ’

Meclis Başkanı Kahraman iç tüzük yetkisini kullandığına dikkat çekerek, “Kayyım sözünü kabul etmek mümkün değil. Başkanvekilleri başkan yerine Genel Kurulu yönetir. Siz uygulamanız ile kendinizi AYM üstünde görerek tutum aldınız” dedi.

‘TASARRUF HAKKI VAR KULLANMA ŞEKLİ YANLIŞ’

Tekrar söz alan Sancar, başkanın yetkisini tartışmadığını ama bu tasarrufu kullanma şeklini uygun bulmadığını söyledi. Tablonun kayyımlık görüntüsü sergilediğini tekrarlayan Sancar, “Ben iç tüzüğü grup önerisi yoluyla değiştirecek bir işlemi uygun bulmadığım için işleme koymadım. Bu işleme konulursa ileride büyük sıkıntılara yol açar” dedi.

ÖZEL, ‘KALDIRILSIN DENSE İŞLEME ALACAK MISINIZ?’ DİYE SORMUŞ!

CHP Grup Başkanvekili Özel’in değerlendirmesi de “Meclis Başkanvekilliğine kayyım atandı” şeklinde oldu. Kahraman’a, “Konuşmaların kaldırılması talebi gelse o önergeyi de işleme alacak mısınız?” diye sorduğunu, Kahraman’ın “o kadar da değil” dediğini aktaran Özel, “söz konusu önerge işleme alınıp kabul edilirse AYM’ye eylemli içtüzük ihlali ve ihdası gerekçesiyle” götüreceklerini söyledi.

HDP ÖNERGESİNE DE RET

HDP’nin Öcalan’a tecrit iddialarıyla ilgili önergesi de içinde geçen “Afrin Savaşı” ifadesi nedeniyle geri çevrildi. / DUVAR

Meclis başkanı Kahraman, aldığı karar doğrultusunda Meclis’i kendisi açtı. Meclis başkanvekili Mithat Sancar ise HDP sıralarında en ön sırada Genel Kurulu izledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2018, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER