Kışanak: Korkmaya devam edin!

DP Amed Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak, Kürt kadınlarının gücünden korktukları için Paris Katliamının işlendiğini belirterek, "korkmaya devam edin. Kürdistan'ın 4 parçasında kadın devrimi yaşanıyor" dedi.

Kışanak: Korkmaya devam edin!
8 Mart için Amed'de İstasyon Meydanını dolduran binlerce kadına seslenen BDP Amed Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak, Kürt kadınlarının gücünden korktukları için Paris Katliamının işlendiğini belirterek, "korkmaya devam edin. Kürdistan'ın 4 parçasında kadın devrimi yaşanıyor" dedi. 


Amed’de DÖKH öncülüğünde düzenlenecek miting için Dağ Kapı meydanı ve MEGAM-DER önünde biraraya gelen binlerce kadın İstasyon Meydanı’na yürüdü.

Meydanın girişinde kurulan kontrol noktalarından geçen kadınların getirdiği çok sayıda pankarta el konurken, ses çıkarması için içine nohut ve fasulye konulan pet şişelerin bazılarının kırılarak kontrol edilmesi gülüşmelere neden oldu.

Kadınlar polisin tutumunu düdük çalarak protesto etti.

Meydandaki platforma asılan ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın dev posterinin bulunduğu ve üzerinde Kürtçe, Türkçe ve Kurmnackî "Özgür kadınla demokratik ulusa" yazılı pankart polisler tarafından söküldü.

Mitinge Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Gülten Kışanak, BDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, Merkez ve İlçe kadın eş başkan adayları, barış annelerinin yanısıra, YNK, Goran parlamenterleri, PÇDK temsilcileri ile Rojava'nın Kobane Kantonu temsilcileri Wehîde Heme ve Dalya Mursîn’in de aralarında bulunduğu binlerce kadın katıldı.

Rengarenk süslenen alanda, kadınlar ‘Müzakere hemen şimdi’, ‘Jin jiyan Azadi’ pankartları açarken, Paris’te katledilen 3 Kürt kadının fotoğrafları asıldı. Öte yandan Esra Çamak adlı bir genç, alanda gelinlik giyerek çocuk gelinlere dikkat çekti.

Mitingin açılış konuşmasını yapan BDP Amed İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, mücadele veren devrim şehitleri sayesinde bugünleri kutladıklarını belirterek, “Bugün özgürsek bunu Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan’a borçluyuz. Çünkü onun kadın bakış açısı ile kadın özgürleşti. Biz kadınların vermiş olduğu mücadele toplum mücadelesidir. Kürt sorunun çözümü konusunda Öcalan ile yapılan müzakereler daha da somutlaşmak zorundadır. Türkiye sisteminin yıllardır hedef aldığı tek şey kadın olmuştur” dedi.

Daha sonra konuşan BDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan ise, 8 Mart’ın direniş ve mücadele günü olduğunu kaydederek, “Kürtler 30 yıldır özgürlük mücadelesi veriyor. Bu aynı zamanda Kürt özgürlük mücadelesi demektir. Bu mücadele Ortadoğu’da kadınlara örnek olmuştur” şeklinde konuştu.

Belediye Eş Başkan adayları ile birlikte sahneye çıkan Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Gülten Kışanak ise, 4 parça Kürdistan’da halkın özgürlüğü için direnen ve şehit düşen tüm kadınları andığını söyledi. Paris’te 3 Kürt kadın devrimcinin katledilmesine de değinen Kışanak, “Kürt kadınlarından korktukları için alçakça bir şekilde 3 kadın arkadaşımızı şehit ettiler. Siz korkmaya devam edin. Çünkü Kürdistan’ın 4 parçasında kadın devrimi yaşanıyor. Tüm Kürt kadınları olarak Paris’teki katliamdan hesap soracağız. Sakine’lerin anısına kadın devrimini armağan edeceğiz. Cinayeti işleyenler zannetmesin ki Kürt kadını geri adım atar, işte Kürt kadını bugün burada ve tepkisini dile getirmekte. Bizler korku duvarını yıkıp yola çıktık. Korksaydık evimizden çıkmazdık. Yalanlarla artık bu cinayetler örtbas edilemez. Biz bu cinayetin AKP, Mit ve paralel yapı eli ile yapıldığını biliyoruz. AKP ben yapmadım diyor, peki madem yapmadıysanız çıkıp bunu anlatın. Elinizde Ömer Güney’in kimden emir aldığını gösteren belgeler var,  neden bunları açıklamıyorsunuz. Açıklamıyorlar çünkü bunu birlikte yaptılar. Bunun hesabını hepsinden soracağız” dedi.

YOLSUZLUĞA BATAN ERKEK EGEMENLİKLİ SİYASETTİR

Erkek egemenlikli siyasetin yolsuzluğa battığını kaydeden Kışanak, “Bunlar dünyanın deterjanı ile yıkansalar bile temizlenemezler. Bunu bir tek kadın devrimi temizleyebilir. Halka önderlik eden Başkan Apo. Kadın özgürlüğünü toplumun önüne koydu. Kürt halkı olarak özgürlüğe ihtiyacımız var. Öcalan ‘kadın özgür olmadan, toplum özgür olamaz’ demişti. Onun perspektifi ile kendimizi tarih sayfasına yeniden çıkarttık. Kadın Ortadoğu’da bir güç haline gelmiştir. Kadına kim elini kaldırırsa biz o eli tutup indireceğiz. Ailelerimiz, kız çocuklarını istemediği kişilerle evlendirmesin. Çocuk yaşta evliliğe, kumaya, berdele ve şiddete Êdi bes e diyoruz. Kadınlar asla ve asla kimseden korkmayın. Çünkü Kürt özgürlük hareketi sizin arkanızdadır. Kim kadına şiddet uygularsa isyan edin, biz sizinle birlikte olacağız” şeklinde konuştu.

Kürt halkının PKK lideri Abdullah Öcalan’ı artık Amed’te görmek istediğini belirten Kışanak, “Başkan Apo için başlatılan imza kampanyasına kadınlar daha çok sahip çıkmalı. Toplanacak imzaların yarısı kadınların olmalı. Eş başkanlık sistemi ile yerel yönetimlerin kapısı kadınlara sonuna kadar açılacak. 30 Mart’ta bu meydanlarda kadınların zaferini kutlayacağız. Biliyorsunuz siyaset yaptılar diye binlerce kadın arkadaşımızı cezaevinde, mücadelemizle kapıları açacağız” dedi.

Daha sonra sanatçı Ayfer Düzdaş sahne aldı. Düzdaş'ın ardından farklı ülkeler ve Rojava ile Güney Kürdistan'dan gelen temsilci ve kadın siyasetçiler birer konuşma yaptı. Konukların konuşmalarının ardından cezaevlerinde bulunan siyasi kadın tutsakların gönderdiği mesaj okundu. Son olarak Rojava'daki Efrin, Kobane ve Cizîre kantonlarından gelen Rojavalı kadın heyeti miting alanına ulaşarak duygularını dile getirdi. Miting konuşma ve sanatçıların seslendireceği program ile devem ediyor. Mitingin ardından kadınlar Hevsel Bahçeleri'nde yapılan ağaç katliamına karşı Hevsel Bahçeleri'ne gidecek.  / anf

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2014, 17:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER