Kudüs kararına tepki yağdı: Filistin davası ölmeyecek

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tüm dünyadan tepkiler geldi. Arap dünyasından gelen açıklamalarda, 'Filistin davası ölmeyecek' vurgusu yapıldı. AB'den 'Endişeliyiz' açıklaması gelirken, BM "Barış için iki devletli çözümden başka bir alternatif yok" uyarısı yapıldı.

Kudüs kararına tepki yağdı: Filistin davası ölmeyecek
ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir. Dışişleri Bakanlığına, Tel Aviv’deki büyükelçiliğimizin Kudüs’e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim” açıklaması tüm dünyada yankılandı. ABD’nin attığı bu adımın, Ortadoğu’da yeni çatışmalara ve acılara kapı açacağı yorumları yapılırken, Arap dünyası ve Avrupa’dan karara tepkiler geldi.İran Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, bu adımın uluslararası kararları ihlal ettiği belirtildi. İran’ın ABD’yi ciddi biçimde kınadığı belirtildi.


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da kararı tepki gösterenler arasında. Esad, ‘Filistin davasının, başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulana dek Araplar arasında canlı kalacağını’ söyledi. Açıklamada, “Kudüs’ün geleceğini bir devlet veya başkan değil, tarih, irade ve Filistin davasının kararlılığı belirler” dedi.

MISIR: REDDEDİYORUZ

Ortadoğu sorununun önemli aktörlerinden Mısır da karar tepki gösterdi. Mısır Dışişleri’nin açıklamasında, Mısır’ın bu kararı reddettiği belirtildi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin Abbas’la görüştüğü de açıklandı.

ÜRDÜN: YASAL OLARAK GEÇERSİZ

Ürdün’den yapılan açıklamada, ‘Trump’ın Kudüs kararının yasal olarak içi boş olduğu’ belirtildi; kararın Kudüs’ün doğusundaki İsrail işgalini pekiştirdiği tepkisi gösterildi. AB ‘Endişeliyiz’ açıklaması yaparken,

LÜBNAN: İSTİKRARI TEHLİKEYE ATIYOR

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun’un açıklamasında, Trump’ın kararının istikrarı tehlikeye attığı vurgulandı.

‘ÖFKE CUMASI’

‘ABD cehennemin kapılarını açtı” diye tepki gösteren Hamas, cuma gününü “Öfke Cuması” ilan ederek tüm Filistinlilere “Kudüs’e destek” için toplanma çağrısında bulundu. Birçok ülkede de ABD elçilikleri ve konsoloslukları önünde gösteri yapılacak.

TUNUS’TA EYLEM ÇAĞRISI

Tunus işçi sendikası UGTT, Trump’ın açıklamasını ‘savaş ilanı’ olarak niteleyip kitlesel eylem çağrısı yaptı.

FAS MASLAHATGÜZARI DIŞİŞLERİ’NE ÇAĞIRDI

Karardan büyük endişe duyduğunu açıklayan Fas, ABD’nin maslahatgüzarını Dışişleri’ne çağırdı. Fas Dışişleri’nden yapılan açıklamada, “Fas Krallığı, meşru haklarını elde edebilmeleri için Filistin halkına daimi desteğini ve tam dayanışmasını teyit eder” denildi.

MACRON: TEK TARAFLI, DESTEKLEMİYORUZ

Avrupa’dan ilk tepki ise Fransa’dan geldi. Karar karşı çıktıklarını dün de açıklayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir’den yaptığı açıklamada, ‘Trump’ın tek taraflı kararının üzücü olduğunu, Fransa’nın desteğini almadığını’ söyledi.

MERKEL: DESTEKLEMİYORUZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel Trum yönetiminin Kudüs’e ilişkin pozisyonunu desteklemediklerini söyledi. Merkel, kentin statüsünün iki devletli çözüm müzakerelerinde belirlenmesi gerektiğini belirtti.

İNGİLTERE: KATILMIYORUZ

İngiltere Başbakanı Theresa May’in açıklamasında, “Nihai bir anlaşma yapılmasından önce ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşıma ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına katılmıyoruz. Bunun, bölgede barışa yardımcı olmayacağına inanıyoruz” denildi.

BM’DEN UYARI

Birleşmiş Milletler’den (BM) de tepki gecikmedi. BM Genel Sekreteri Antonio Gueterres, Ortadoğu’da barış için iki devletli çözümden başka bir alternatif olmadığı uyarısı yaptı. Guterres, “İsrailli ve Filistinli liderlerin anlamlı müzakerelere dönmesi için elimden geleni yapacağım” dedi.

AB: ENDİŞELİYİZ

Avrupa Birliği Trump’ın açıklamasından ve bu gelişmenin barış ihtimali üzerindeki etkilerinden ‘ciddi endişe’ duyduklarını açıkladı.

KANADA: KUDÜS GENEL BİR ANLAŞMAYLA ÇÖZÜLÜR

Kanada Dışişleri, Kudüs’ün statüsünün sadece taraflar arasında genel bir anlaşma çerçevesinde çözüleceğini belirten bir açıklama yaptı.

MEKSİKA: TEL AVİV’DE KALMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Meksika Dışişleri, kendi elçiliklerinin Tel Aviv’de kalacağını duyurdu.

Öte yandan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence önümüzdeki günlerde Ortadoğu’yu ziyaret edecek.
(DIŞ HABERLER)

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2017, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER