Kürkçü, Paris’te HDP'yi anlattı

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Paris Kürdistan Kültür Sanat Akademisi’nde düzenlenen bir halk toplantısında HDP’yi anlattı.

Kürkçü, Paris’te HDP'yi anlattı
HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Paris Kürdistan Kültür Sanat Akademisi’nde düzenlenen bir halk toplantısında HDP’yi anlattı.


Saat 14:00’da saygı duruşuyla başlayan halk toplantısında HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü “HDP’nin sesini, bilgisin paylaşmak için geldim” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, HDP’nin 2011 yılı Haziran ayında Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu olarak hareket eden güçlerin, yeni katılımlarla birlikte üçüncü bir odak ve kutup oluşturma hamlesinin başka bir adımı olduğunu söyledi.

HDP’nin 1995 yılından bugüne kurulan ittifaklardan farklı olarak sadece kendini seçimlerle sınırlı tutan bir yapılanma olmadığına dikkat çeken Kürkçü, kalıcı, kurumsal ve sosyal muhalefetin dili olduğunun altını çizdi.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın önerisiyle gündeme gelen, yerel seçimlere HDP ile girilmesine de değinen Kürkçü, “Demokratik konfederalizm ortada olmasaydı HDP de olmazdı. Bu Sayın Öcalan’ın çabasıydı” dedi.

Öcalan’ın ortaya koyduğu demokratik konfederalizm fikrinin ve hem Kürdistan’da hem de Türkiye genelinde sosyalistler de bir itilim yarattığına vurgu yapan Kürkçü, HDP’nin bir rolünün de Batı’da devletin asimilasyon politikasıyla oluşturduğu Kürt algısını yok etmek olduğunu söyledi.

“Devlet eliyle Batı’da ekilen zehri akıtmamız gerekiyor” diyen Kürkçü, HDP’nin bu tercihten de doğduğuna işaret etti. HDP’nin Türkiye’de 90 yıldır ötekileştirilen, etnik ve inanç yapıları nedeniyle yok sayılan Kürdistan, Mezopotamya ve Anadolu halklarını bir araya getiren bu oluşum  olduğunu belirten Kürkçü, HDK’nin  bileşimi içerisinde yüzde 60 oranında siyasi temsiliyet varsa bunun dışında yüzde 40 oranında bağımsız bireylerden oluştuğunu ifade etti.

HDP’nin ise HDK’nın devamı olduğunu belirten Kürkçü, sayısı ve gücü ne olursa olsun tüzük önünde tüm bileşenlerin eşit haklara sahip olduğunu da söyledi.

HDP’nin meclis yapılanmasına dayandığını ifade eden Kürkçü, “Sosyal muhalefetin zemini meclislerdir. Karar ve icra organı da meclislerimizdir. Meclisler, genel meclisimiz yani kongremizi oluşturuyor” dedi. HDP’nin tabandan gelen bir yapılanma olduğunu da kaydeden Kürkçü, partiler, siyasi oluşumlar, sendikalar, Türk ve Kürt olmayan ve Türkiye’de varlığı bulunan halklar, çevreciler, insan hakları kurumları, inanç birlikleri vb. bileşimi olduklarını belirtti.

Kürkçü, HDP ya da HDK’nin ezilenler koalisyonu olarak nitelendirilmesinin yanlış olmayacağını vurguladı.

HDP’nin BDP dışında oluşan bir hareket olmadığını ve birbirini bütünleyen olduğuna da dikkat çeken Kürkçü, “BDP’li arkadaşlarımızın da içinde yer aldığı ve desteklediği bir oluşum kongre şeklinde kurulmuştu şimdi ise 4 aydır partileştik. Batıda HDP olarak seçime giriyoruz. Kürdistan’da BDP” diye konuştu.

Kürkçü’nün konuşması sorulan soruları yanıtladı. 

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2014, 15:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER