Meclis komisyonu Urfa hapishanelerindeki ihlalleri inceledi

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonun alt komisyonu olan Tutuklu ve Hükümlü Alt Komisyonu, Urfa’daki dört hapishanede inceleme gerçekleştirdi.

Meclis komisyonu Urfa hapishanelerindeki ihlalleri inceledi
HDP Diyarbakır Milletvekili, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Yiğitalp, Urfa’daki hapishanelerde kadınların ve onlarla kalan çocuklarının kişisel ihtiyaçlarının karşılanmadığını açıkladı. Yiğitalp, “OHAL ile birlikte cezaevi yönetimleri keyfi davranıyor” dedi.


Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonun alt komisyonu olan Tutuklu ve Hükümlü Alt Komisyonu, Urfa’daki dört hapishanede inceleme gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Sayın Sibel Yiğitalp’in de içinde bulunduğu komisyon, iletişim ve hijyen sorunları da dahil bir dizi hak ihlali tespit etti. Komisyon, 1-2 Mart 2018’de Urfa 1 No’lu T Tipi, Urfa 2 No’lu T Tipi, Siverek T Tipi ve Hilvan cezaevlerine ziyaret gerçekleştirdi. Yiğitalp’in açıklamasına göre, dört cezaevinde de şu ihlaller yaşanıyor: “Hasta mahpusların sevkleri ya geç yapılıyor ya da hiç yapılmıyor. Tutuklu ve hükümlülere kelepçeli tedavi dayatılıyor. Kitap kısıtlaması var. Mektuplar verilmiyor. Çıplak arama uygulaması zorunlu tutuluyor. Kadınların kişisel ihtiyaçları karşılanmıyor. Çocuğuyla cezaevinde kalan kadınlar var ve çocukların ihtiyaçları giderilmiyor. Yemeklerin hijyenik olmadığı aktarıldı. Kapasitenin üzerinde mahpus kalıyor”

Bianet’in haberine göre Sibel Yiğitalp, hapishanelerin durumuyla ilgili de şu açıklamayı yaptı: “Cezaevlerinde uzun süredir ağır insan hakkı ihlalleri ve insan onuruna aykırı uygulamalar yaşanıyor. 15 Temmuz darbe girişiminden pek çok kişi doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendi, etkilenmeye de devam ediyor. OHAL ile birlikte cezaevi yönetmelikleri ile verilen sınırsız yetkiler, ne yazık ki cezaevi yönetimlerinde kişisel, keyfi tutumların gelişmesine de kaynaklık etti.”

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2018, 22:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER