Meclis seçim tatiline girdi

TBMM, 24 Haziran seçimleri öncesi son oturumunu yaparak parlamenter sisteme veda etti. Seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçileceği için Meclis'te hükümet olmayacak.

Meclis seçim tatiline girdi
TBMM 26’ncı Dönem Yasama faaliyetleri tamamlanarak seçim tatiline girildi. Meclisi 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak olan seçimlerin kesin sonuçlarının ilanını takip eden üçüncü gün saat 14.00’te toplanacak.

Meclis’in kapanmasından önce siyasi parti grupları adına kısa konuşmalar yapıldı. Grup Başkanvekillerinin değerlendirmeleri şöyle oldu:

MHP: YENİ SİSTEME SAVUNANLAR GEÇİŞİ SAĞLAYACAK

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay: 26’ncı Dönem’de çok tarihî günler yaşadık, çok üzüldüğümüz günler de oldu fakat milletimizin tarihine geçen çok önemli hadiselere de tanıklık ettik. Yasama faaliyeti olarak milletimizin istikbalini, bekasını, çocuklarımızın geleceğini, ülkemizin yararını ilgilendiren çok önemli Anayasa değişikliklerini, yasa değişikliklerini ve İçtüzük değişikliklerini hep birlikte gerçekleştirdik. Özellikle 26’ncı Dönem’de, 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Anayasa değişikliğiyle, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçmiş olacağız. 8 Ocak tarihinde ilan ettiğimiz gibi MHP’nin Cumhurbaşkanı adayı, şimdiki Cumhurbaşkanım Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Ve “Cumhur İttifakı” adı altında, bu ittifakta milletvekili genel seçimlerini de hep birlikte gerçekleştirmiş olacağız. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne, bu yeni düzene geçişi sürekli kötülemekle günü geçiren ekipler değil, bunu savunan kadrolar geçişi sağlayacaktır, milletimiz de bunu bu şekilde takdir edecektir ve 24 Haziran da büyük bir zaferle taçlanacaktır ümidiyle hepinize saygılar sunuyorum.

HDP: SEÇİMDEN SONRA DAHA ÇOK ÖZGÜRLÜKLE GELECEĞİZ

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu: 26’ncı Dönem boyunca tüm ülke olarak çok derin acılar yaşadık. Parti olarak, aslında, bu acıları biz ayrıca yaşadık ve sadece ifade özgürlüklerini kullandıkları için 9 vekilimiz cezaevinde, 65 belediye başkanımız tutuklandı, 10 vekilimizin vekilliği düşürüldü, 6 milyon insanın oyuna, iradesine el konuldu. Biz bütün arkadaşlarımızı geri alacağız ve o cefakâr halkımızın oylarını aynı şekilde kazanacağız ve onların iradesine tekrar sahip çıkacağız. Maalesef hiçbir şekilde eşit, adil koşullarda yarışmayacağız ama ben bütün milletvekillerini ve bütün halkımızı en ufak bir şaibeye yer vermeyecek şekilde bu seçimleri yürütmeye davet ediyorum; sandığa girenle sandıktan çıkanın aynı olmasına, bunu kollamaya davet ediyorum. 24 Haziran’dan sonra biz buraya daha çok genç, daha çok kadın ve daha çok özgür düşünceyle, özgürlükle geleceğiz. Hepinize yeni hayatlarınızda başarılar dilerim, saygılar sunarım. Görüşmek dileğiyle, hoşça kalın.

CHP: 24 HAZİRAN’DAN SONRA BAMBAŞKA BİR MECLİS OLACAK

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: Bir dönemi tamamlıyoruz. Önemli gururlar taşıyarak da gidiyoruz, önemli ayıpları yüklenerek de gidiyoruz. 15 Temmuz gecesi bir hain darbe girişimine hep beraber direnmenin gururunu taşıyoruz ama ardından 20 Temmuz’da bir sivil darbeye boyun eğmenin ve Meclis’in yetkilerinin bir saraya devredilmesinin ayıbını da taşıyoruz. Kaliteli yasama yapamamanın utancını taşıyoruz. Tutuklu milletvekilleri ayıbını yaşayarak, yaşatarak ve çözemeden ayrılıyoruz. 24 Haziran tarihinden sonra burada bambaşka bir Meclis olacak. Ümidimiz odur ki yetkileri elinden alınan, 23 Nisan 1920’de bir saraydan halka, halk için de millî iradenin tecelligâhı bu yüce çatıya verilen yetkilerin yapılan bir Anayasa değişikliğiyle Meclis’in elinden alındığı bir sürecin 24 Haziran’da geriye dönmesinin mümkün olduğu bir seçime gidiyoruz. O seçimi başarıp da buraya geldiğimizde şunu söyleyelim: Muhalefete sormadan İçtüzük yaptınız, size sormadan İçtüzük yapmayacağız. Muhalefetin bileğini bükerek anayasa değiştirdiniz, asla böyle bir şey yapmayacağız. Uyum kanunlarını Anayasa’ya uyumsuz yetkilerle devrettiniz, asla böyle bir şey yapmayacağız. Siz bu Meclis’te, maalesef, Erdoğan’a anayasa yaptınız, biz geldiğimizde her doğana anayasa yapacağız.

AK PARTİ: KISMET NEYSE OLUR

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: 26’ncı Dönem’de iyi günlerimiz, kötü günlerimiz oldu. Birlikte, beraber kanun tasarılarına imza attık. Olumsuz şeyler yaşadık, güldüğümüz, birlikte duygulandığımız anlar oldu. Nasıl ki 1920’de bu Gazi Meclis Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduysa, 2016 yılında da bu Meclis kahraman milletvekillerinin vasıtasıyla darbecileri önledi, Türkiye’nin işgal edilmesine bütün milletin verdiği yetkiyle “Dur” deme imkânını bulmuş oldu. Bu destan her zaman her parlamentoya nasip olmaz. 26’ncı Dönem Parlamentosu her tarafı bitaraf etmiş, şapkasını alıp gitmek yerine Parlamentoda nöbetini tutarak lideri Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte darbecilere “Dur” deyip bundan sonra inşallah darbe yapmaya hevesli olanların önündeki heveslerini almış götürmüştür. İyi günde, kötü günde, ağzımızın tadıyla inşallah bu Parlamentoyu bitiriyoruz. 27’nci Dönemde kimler olur, bilmiyoruz. Ümit ediyoruz, benim gönlüm, AK Parti Grubu adına, sabahlara kadar zor şartlar altında, bazen sabrederek, bazen sabrımız taşmasına rağmen büyük bir metanetle bekleyerek bütün milletvekili arkadaşlarımızın burada olmasını, birlikte 27’nci Döneme devam etmeyi arzu ediyor, kısmet neyse olur. Hepinizi sevgiyle, saygıyla, muhabbette selamlıyorum. (DUVAR) 

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2018, 21:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER