Müslim ile takas edileceği iddia edilen iki Çek vatandaşı kim?

Çekya'nın PYD'nin eski eşbaşkanı Salih Müslim karşılığında Türkiye'de tutuklu olan iki Çek vatandaşını isteyeceği iddiası gündeme geldi. Peki Marketa Vselihova ile Miroslav Farkas adlı iki Çek neden bir buçuk yıldır Türkiye'de tutuklu bulunuyordu?

Müslim ile takas edileceği iddia edilen iki Çek vatandaşı kim?
Çek basını, dün Prag’da gözaltına alınan PYD’nin eski eş başkanı ve TEV DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim’in Türkiye’de ‘PKK ile işbirliği yaptıkları’ gerekçesiyle tutuklanan iki Çek vatandaşı ile takas edilmek istendiğini öne sürdü. Söz iki isim Kasım 2016’da Türkiye-Suriye sınırında tutuklanmıştı. Halen cezaevinde mahkemeye çıkarılacakları günü bekleyen Marketa Vselihova ile Miroslav Farkas için iddianame de hazırlanmıştı.

15 YILA KADAR CEZA İSTENİYOR

İki Çek vatandaşı Vselihova ve Farkas 13 Kasım 2016’da Şırnak’ta Habur Gümrük Kapısı yakınlarında bir ihbar sonucu gözaltına alınmıştı. Tutuklanmalarından sonra iki Çek vatandaşı hakkında Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede iki Çek vatandaşı için, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

‘YPG AVRUPA’DA TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRÜLMÜYOR’

İddianamede iki Çekyalının 13 Kasım 2016’da Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Gümrük Kapısı’ndan Irak’a geçerken yapılan bir ihbar üzerine gözaltına alındıkları kaydediliyor. Buna göre Vselihova ve Farkas’ın üst aramalarında bulunan telefon hafıza kartı ve fotoğraf makinelerinde yapılan incelemelerde YPG’lilerle çekilmiş fotoğrafları ve ses kayıtları bulunduğu belirtiliyor.

Vselihova ve Farkas hakkında ‘açık kaynak’ araştırması yapıldığı da belirtilen iddianamede, “Farkas’ın ‘Serxwebun Botan’, Vselichova’nın ise ‘Zelane Botan’ sosyal medya hesaplarını kullandıklarını tespit edildi. Hesaplarda yapılan incelemelerde PKK militanlarıyla ellerinde Kalaşnikof uzun namlulu silahlarının da bulunduğu fotoğraflar bulundu. Şüphelilerin Türkiye üzerinden Irak’a birkaç kez girdikleri de anlaşılmıştır” denildi.

Hazırlanan iddianamede Vselihova ve Farkas’ın ifadelerine de yer verildi. İki Çek ifadelerinde Suriye’de insan hakları savunuculuğu yapan aktivistler olduklarını söylediler. Ayrıca, YPG’nin IŞİD’le mücadele ettiğini ve Avrupa’da ‘terör örgütü’ olarak görülmediğini de belirttiler. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2018, 19:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER