Numan Kurtulmuş yeniden TBMM Başkanı seçildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 28. Dönem İkinci Devre Meclis Başkanını seçti. Mevcut Başkan ve AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, üçüncü turda 329 oy alarak yeniden TBMM Başkanı oldu. Kurtulmuş, erken seçim kararı alınmadığı takdirde görevini 3 yıl süreyle sürdürecek.

Numan Kurtulmuş yeniden TBMM Başkanı seçildi

Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Meclis Başkanlığı seçimi, Anayasa ve TBMM İçtüzüğü uyarınca gizli oyla gerçekleştirildi. İlk iki turda, üye tam sayısının üçte ikisi olan 400 oy şartı aranırken, bu çoğunluk sağlanamadı.

İkinci turda 543 milletvekili oy kullandı. Oylama sonuçları şu şekilde oldu:

* Numan Kurtulmuş (AKP): 306

* Uğur Bayraktutan (CHP): 120

* Osman Cengiz Çandar (DEM Parti): 47

* Mustafa Cihan Paçacı (İYİ Parti): 27

* Mehmet Karaman (Yeni Yol): 30

* Boş oy: 2

* Geçersiz oy: 11

İkinci turun ardından, salt çoğunluk olan 301 oy şartının yeterli olduğu üçüncü tur oylamaya geçildi.

AKP ve MHP’nin desteğini alan Numan Kurtulmuş, üçüncü turda 329 oy alarak yeniden başkan seçildi.

Başkanlık seçiminde beş aday yarıştı:

* AKP: Numan Kurtulmuş

* CHP: Uğur Bayraktutan (Artvin Milletvekili)

* DEM Parti: Osman Cengiz Çandar (Diyarbakır Milletvekili)

* İYİ Parti: Mustafa Cihan Paçacı (İstanbul Milletvekili)

* Yeni Yol Grubu: Mehmet Karaman (Saadet Partisi Samsun Milletvekili)

MHP aday göstermedi ancak sürecin başından itibaren Kurtulmuş’a destek verdi.

"TBMM MİLLÎ EGEMENLİĞİMİZİN SARSILMAZ KALESİ, DEMOKRASİMİZİN KALBİDİR"

Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanı seçilmesinin ardından sosyal medya platformu X hesabından bir paylaşım yaptı. Kurtulmuş, mesajında şu ifadeleri kullandı:

- "Türkiye Büyük Millet Meclisinin 28. Yasama Dönemi ikinci devresi için şahsımı yeniden TBMM Başkanı olarak seçen yüce Meclisimizin tüm üyelerine içtenlikle teşekkür ediyorum.

- Bu yüksek sorumluluğun, millet iradesine duyulan güvenin ve Gazi Meclisimizin tarihi misyonuna sahip çıkmanın bir tezahürü olduğunun bilincindeyim.

- Türkiye Büyük Millet Meclisi, sadece bir yasama organı değil; aynı zamanda millî egemenliğimizin sarsılmaz kalesi, demokrasimizin kalbidir. Bu çatı altında görev yapmak, her bir milletvekilimiz için milletimize ve tarihimize karşı büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirir.

- Bu görevi, Meclisimizin daha etkin, daha kapsayıcı ve uzlaşmacı bir yapıya kavuşması yönünde güçlü bir sorumluluk olarak görüyor; bu doğrultuda kararlılıkla çalışacağımı ifade ediyorum.

- Bu süreçte, başta Cumhur İttifakı olmak üzere, tüm siyasi partilere ve milletvekillerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

- Meclisimizin 28. Yasama Dönemi ikinci devre başkanlık seçiminin; Gazi Meclisimizin tarihine yakışır şekilde, aziz milletimize umut ve güven veren, Türkiye’nin her alanda yükselişine katkı sunan bir dönemin başlangıcı olmasını temenni ediyorum."

"28'İNCİ DÖNEMİN İKİNCİ DEVRESİNİ BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATARAK GEÇİRECEĞİZ"

Numan Kurtulmuş teşekkür konuşması için söz aldı. Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

- "28'inci Yasama döneminin ikinci devre seçimleri dolayısıyla şahsıma göstermiş olduğunuz bu itimat dolayısıyla her birinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki devre, fevkalade önemli işleri başardığımız bir dönem olacaktır. Öncelikle bu süre içerisinde her şeyden evvel Türkiye'nin bizden beklentisi demokratik olgunluk içerisinde farklı fikirleri, siyasi konuları bu çatı altında başarıyla tartışabilmek ve milletin hayrına olabilecek sonuçları çıkarabilmektedir.

- Siyaset tabii ki farklı fikirlerin mücadele ettiği, yarışın içerisinde olduğu ancak bir tarafıyla da farklı fikirlerin müzakere içinde, olgunluk içerisinde tartışıldığı bir demokratik nezaheti gerektirmektedir. Ümit ederim ki bu dönemde hem önümüzde bekleyen işlerin halledilmesi hem de milletin tarihi önem atfettiği konuların en güzel şekliyle çözülebilmesi için üzerimize düşen sorumluluğu hep beraber yerine getirebiliriz."

"TERÖRSÜZ TÜRKİYE MESELESİ AYNI ZAMANDA DEMOKRATİK TÜRKİYE MESELESİDİR"

Kurtulmuş, yeni dönemde en önemli meselenin müzakereye açık bir siyaset dilinin kurulması olduğunu kaydederek, şunları belirtti:

- "Ayrıca bu dönem içerisinde, tarihi bir fırsat olarak önümüze çıkan Terörsüz Türkiye meselesinin, ülkemizin halletmesi gereken en acil mesele olduğu konusunda herhalde hepimiz hemfikirizdir. Bu çerçevede bir araya gelmek, birlikte müzakere etmek, konuları bu çatının altında konuşarak halletmek ve sonuçları açık bir şekilde almak bütün siyasi partilerimizin ortak sorumluluğundadır. Yaptığımız ilk temas çerçevesinde şunu gördüm ki, partilerimizin tamamı TBMM içerisinde oluşturulacak bir çabaya ortak bir şekilde katkı vermeye hazır olduklarını ortaya koyuyorlar.

- Ümit ederiz ki, burada oluşturulacak komisyon da şeffaf ve demokratik teamüllere uygun bir şekilde milletimizin bu beklentilerine cevap verebilir ve artık terör Türkiye'nin gündeminden kalkarak, 50 yıldır ülkemizin ayaklarına pranga vurulmuş olan bu terör belasından ülkemiz kurtulmuş olur. Ayıca Terörsüz Türkiye meselesi aynı zamanda demokratik Türkiye meselesidir.

- Türkiye'nin demokrasi standartlarının daha da yükseltilmesi, birlik ve beraberliğin tam manasıyla tesis edilebilmesi için her birimizin üzerine büyük bir sorumluluk düşüyor. TBMM Başkanı olarak benim üzerime düşen sorumluluk; bu konunun şeffaflıkla ve açık yüreklilik Meclis'te görüşülmesi, konuların burada ele alınarak milletin fikirlerinin burada yansıtılmasıdır."

"SİYASİ PARTİLERİN KATKILARI TARİHİ ÖNEMDE"

Tüm siyasi partilerin 'Terörsüz Türkiye' ile ilgili TBMM'de kurulması planlanan komisyonda yer alması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "İnşallah bir müddet sonra bu çalışmalar bittiğinde hepimiz tarihe ve millete karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş olmanın huzuru içerisinde, Türkiye'yi huzur, esenlik, barış ve adalet içerisinde sonraki nesillere devretmenin büyük bir hazzını yaşarız. Aynı şekilde Terörsüz Türkiye meselesinin terörsüz bir bölgenin oluşturulması demek olduğuna da yürekten inanıyoruz. Bu konuda her birinizin tek tek çabalarının, bütün siyasi partilerimizin kurumsal olarak katkılarının tarihi önemde olduğunu ifade etmek isterim. Bu vesileyle bu konuda her zaman kendisini hayırla yad edeceğimiz, çabaları unutmayacağımız Sırrı Süreyya Önder arkadaşımızı da bir kere daha buradan rahmetle, saygıyla anıyorum" dedi.

"TÜRKİYE YÜZYILINI YENİ ANAYASA İLE TAÇLANDIRMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU"

Kurtulmuş, demokratik, katılımcı ve çoğulcu bir Meclis İçtüzüğü'nün yapılması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

- "Ümit ederim ki, kısa süre içerisinde partiler arasında bir görüş birliği sağlanarak, Türkiye demokrasisinin standartlarının milli iradenin merkezi ve demokrasinin kalbi olan TBMM'de daha da yukarıya çıkartılması için çok güçlü bir İç Tüzük çalışmasını hep beraber gerçekleştirebiliriz. Sonraki dönemlere ve gelecek nesillere karşı bir başka sorumluluğumuz ise; Cumhuriyetimizin ikinci asrını, sözü güçlü gücü tesirli bir Türkiye Yüzyılı olmasını düşündüğümüz bu yüzyılı sivil, demokrat, kapsayıcı bir anayasa ile taçlandırmak hepimizin üzerine düşen sorumluluktur.

- Hep beraber zor bir çalışma dönemine giriyoruz. Siyasetin bir tarafı mücadele diğer tarafı ise müzakeredir. Bu çatı altında en aykırı fikirler karşılıklı olarak tartışılabilir ama sonunda tokalaşarak, aynı masalarda tartışarak, müzakere ederek görüşlerimizi olgunlaştırır ve millet adına yüklendiğimiz temsil sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirebiliriz. İnşallah bu çalışmalarda hep beraber dayanışma içerisinde olacağız ve 28'inci dönemin ikinci devresini büyük başarılara imza atarak geçirmiş olacağız."

ERDOĞAN, NUMAN KURTULMUŞ'U KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanlığı'na yeniden seçilen Numan Kurtulmuş'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmeye ilişkin fotoğraf paylaşıldı.

Erdoğan, görüşmeyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Gazi Meclisimizde yapılan oylamayla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yeniden seçilen İstanbul Milletvekilimiz Sayın Numan Kurtulmuş’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul ettim. Sayın Kurtulmuş’u yeniden seçilmesi dolayısıyla tebrik ediyor, önümüzdeki dönemde Gazi Meclisimiz çatısı altındaki çalışmalarında kendisine başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

BAHÇELİ 4 AY SONRA GENEL KURUL’DA

Uzun süredir sağlık sorunları nedeniyle Genel Kurul çalışmalarına katılmayan MHP lideri Devlet Bahçeli, oy kullanmak üzere Meclis’e geldi. Bahçeli'nin merdivenleri çıkarken iki kişiden destek aldığı görüldü. Oy kullanma esnasında kabin perdesinin kapatılmaması da dikkat çekti. Bahçeli, oylamanın ardından diğer siyasi liderlerle selamlaşmadan yerine döndü.

CHP’DEN ‘İMAMOĞLU’NA ÖZGÜRLÜK’ PANKARTI

Oylama öncesinde CHP’li milletvekilleri, Genel Kurul salonuna giriş yapan Numan Kurtulmuş’u “İmamoğlu’na özgürlük” yazılı pankartlarla karşıladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de CHP milletvekillerinin Genel Kurul salonuna getirdiği dövizlerle birlikte basın mensuplarına poz verdi. / Nefes 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER