Osman Baydemir serbest bırakıldı

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Tahir Elçi anması için gittiği Diyarbakır Adliyesi önünde gözaltına alındı. Baydemir savcılıktaki sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Osman Baydemir serbest bırakıldı
HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Diyarbakır’da gözaltına alındı. Baydemir, hakkında yakalama kararı bulunan dosya kapsamında ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.


Osman Baydemir, bugün öğlen saatlerinde, öldürülen Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi için Diyarbakır Adliyesi önünde düzenlenen anma etkinliğine katıldı. Bu sırada yanına gelen polisler daha önce hakkında çıkarılan yakalama kararını tebliğ ederek Baydemir’i gözaltına aldı. Savcılığa çıkarılan Baydemir, sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

‘YAKALAMA KARARI OLMASI İÇİN KAÇAN BİRİ OLMASI LAZIM’

Baydemir, hakkında çıkarılan yakalama kararı sonrası, geçen salı Meclis’t gazetecilere açıklama yapmıştı. “Yakalama kararı olması için ortada kaçan birisi olması lazım” diyen Baydemir, şunları söylemişti:

“Sizlerinde şu anda gördüğü gibi parlamentodayım. Partimin grup sözcüsüyüm. Eş genel başkanlarımın adına milletvekillerim adına siyasi faaliyetimi yürütüyorum, 6 milyon insan adına. Bu memleketteyim bu coğrafyadayım. Bugüne kadar bütün siyasi hayatım boyunca söylemiş olduğum her sözün arkasındayım, altında imzamın bulunduğu her fikriyatın da arkasındayım. Dolayısıyla ortada bir kaçma yok, dolayısıyla ortada bir yakalama kararı nedir, ne anlama gelir, onun takdirini ben topluma bırakıyorum, onun takdirini vicdan sahibi insanlara bırakıyorum.”

GÖZALTININ GEREKÇESİ

Osman Baydemir’in Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, kapatılan BDP’nin, cezaevlerindeki açlık grevine dikkat çekmek için 3 Kasım 2012’de Batıkent Meydanı’nda düzenlemek istediği mitingin yasaklanması nedeniyle, milletvekilleri ile birlikte Diyarbakır Valiliği önüne gitmişti. Baydemir hakkında burada açıklama yapmalarını engelleyen polislere hakaret ettiği iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma sonucunda Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde Baydemir hakkında ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ suçlamasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Mahkeme hakimi, Baydemir hakkında 23 Mart’taki duruşmaya katılmadığı için, 26 Mayıs’ta ‘zorla getirme’ kararı çıkarmıştı.

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2017, 15:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER