Peşmerge Hanekin'den de çekildi

Peşmerge, Erbil'le Bağdat arasındaki tartışmalı bölgelerden biri olan Hanekin'den de çekildi. Irak-İran sınırındaki bölgenin Irak ordusu ile Haşdi Şabi kontrolüne geçtiği belirtiliyor.

Peşmerge Hanekin'den de çekildi
Irak ordusu ile İran destekli Haşdi Şabi milislerinin Kerkük çevresindeki ilerlemesi sürerken, peşmergenim bir bölgeden daha çekildiği belirtildi.


Reuters ajansı güvenlik kaynaklarına dayanarak, peşmergenin Irak-İran sınırındaki Hanekin’den de çekildiğini duyurdu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw sitesi de haberi duyurdu.

HANEKİN NERESİ?

Diyala vilayetinde bulunan Hanekin, Kerkük gibi, Erbilile Bağdat arasındaki tartışmalı bölgelerden biri. Nüfusunun büyük çoğunluğu Kürt olan Hanekin, küçük bir petrol sahasına da ev sahipliği yapıyor.

Hanekin’de de, Irak anayasasının 140’ıncı maddesi uyarınca 2007 yılı son bulmadan referandum düzenlenmesi ve bölgenin Erbil’e mi, Bağdat’a mı bağlanacağına bu yolla karar verilmesi öngörülüyordu.

Ancak bu referandum Bağdat tarafından ertelenirken, peşmerge IŞİD’in çıkarılması sonra Hanekin’i kontrol altına almıştı. 

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2017, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER