Peşmergenin gözaltında ölümü Kürdistan'ı karıştırdı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, KYB'ye bağlı bir peşmergenin gözaltında ölmesini konuşuyor. KYB, peşmergenin ölümünden KDP'ye bağlı Asayiş'i sorumlu tutuyor. Kürdistan parlamentosunun ölümü araştırmak için bir komite kurmasına rağmen, KYB'nin öfkesi yatışmış değil.

Peşmergenin gözaltında ölümü Kürdistan'ı karıştırdı
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin iki önde gelen partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında, bir peşmergenin gözaltına olduğu sırada ölmesi nedeniyle gerilim patlak verdi. KYB’ye bağlı peşmerge birliklerinin bir üyesinin, uyuşturucu bulundurma suçlamasıyla KDP’ye bağlı güvenlik gücü Asayiş tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesi konusunda taraflar birbirini suçladı.

Gerilim geçtiğimiz hafta Erbil’de, Asayiş’in 40 yaşındaki peşmerge Mecid Brayim Abdullah’ı gözaltına alması sonrasında patlak verdi. 16 Ocak günü, KYB’ye bağlı peşmerge birliklerinin üyesi olan Abdullah’ın ailesine haber gitti: Abdullah’ın kendisini asarak intihar ettiği belirtiliyor, aileden cenazeyi almaları isteniyordu.

AİLE REDDETTİ

Asayiş açıklamasında, Abdullah’ın uyuşturucu bulundurma suçlamasıyla ve yargıç kararıyla gözaltına alındığı, cezaevinde hayatına son verdiği ve ilgili kanıtların herkese açık olduğu belirtiliyordu. 15 yıldır peşmerge olarak görev yapan Abdullah’ın ailesiyse, intihar iddiasını reddetti.

‘SÜLEYMANİYE’DE YENİ OTOPSİ YAPILACAK’

Şimdi, Abdullah’ın ölümü nedeniyle KDP’yle KYB arasında bir gerilim patlak vermiş durumda. KYB’ye bağlı peşmerge birliklerinin komutanı Mustafa Chawrash, intihar iddiasının şüpheli olduğunu belirtti. Buna göre, Abdullah’ın cenazesinin götürüldüğü Süleymaniye’de yeni bir otopsi raporu hazırlanacak. Chawrash, Abdullah’ın mahkeme kararı olmadan gözaltına alındığını da savundu.

PARLAMENTO KOMİTE KURDU

KYB’li komutan Rudaw’a açıklamasında, Peşmerge bakanlığından soruşturma komitesi kurulmasını talep ettiğini söyleyerek, “Çünkü bu kişi bir peşmergeydi. Diyelim ki bir hata yaptı. İşler yasal yollardan yürütülmeliydi” dedi. Kürdistan parlamentosu Abdullah’ın ölümü nedeniyle bir soruşturma komitesi kurarken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin de ayrı bir soruşturma açması bekleniyor.

ASAYİŞ’TEN DAVA TEHDİDİ

Ancak bu girişimler KYB’deki öfkeyi yatıştırmış değil. Etkili KYB Peşmergesi komutanlarından Mahmud Sangawi, Asayiş’i sert bir dille eleştirip ‘Abdullah’ı acımasızca öldürmekle’ suçladı. Asayiş ise suçlamaları reddederek Sangawi’yi dava açmakla tehdit etti. Şimdi, iki parti arasındaki gerilimin kurulan komiteler sayesinde yatışıp yatışmayacağı merak konusu. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2020, 11:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER