Putin: Gündemimizde S-400 sevkıyatı var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da ikili görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. Erdoğan ikili ilişkilere vurgu yaparken, Putin "Gündemimizde S-400 sistemlerinin Türkiye'ye sevkiyatının tamamlanması var" dedi. Putin'in, "Başka modern Rusya yapımı askeri ürünler sevk etme projelerimiz de var" sözleri dikkat çekti.

Putin: Gündemimizde S-400 sevkıyatı var
Moskova’da düzenlenen 8. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı’nda biraraya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı’nda basına kapalı gerçekleştirilen 2 saat 15 dakikalık görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. Erdoğan açıklamasında Rusya ile gelişen ilişkilere vurgu yaparak, “Akkuyu Santrali’nin temelini attık, Türk Akım’ın deniz kısmını tamamladık” dedi. İkili ticaret hacminde 100 milyar dolar hedefi olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Gerek stratejik gerek askeri gerek ekonomik, kültürel bütün bu alanlarda çabalarımıza gayretle devam ettireceğiz” diye konuştu.


‘GÜNDEMİMİZDE S-400 SEVKIYATININ TAMAMLANMASI VAR’ 

Putin ise Türkiye ile askeri-teknik alanda iş birliğinin devam ettiğini belirterek, “Gündemimizde askeri-teknik iş birliğinin yanı sıra S-400 sistemlerinin Türkiye’ye sevkiyatının tamamlanması var” dedi. “Ülkelerimiz arasındaki askeri-teknik işbirliğini güçlendirmek için görevler var önümüzde” diyen Rusya lideri Putin, şunları söyledi: “Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi sevkıyatı anlaşmasının gerçekleştirip tamamlanması, ikili ilişkilerdeki önceliğimiz. Türkiye ile gündemimizde, bu ülkeye başka modern Rusya yapımı askeri ürünler sevk etme projelerimiz de var.”

Putin, “Astana sürecinin garantörleri Rusya ve Türkiye olarak Suriye’de gerginliğin düşürülmesi için büyük çaba gösteriyoruz” ifadelerini de kullanarak şöyle devam etti: “Türkiye ile pekiştirilmiş ve ilerlemiş iş birliği çerçevesinde ilişkileri geliştirme kararı aldık. Ticari ilişkilerimizin gelişmesi, bu alanda var olan bazı kısıtlamaların kaldırılmasını sağlayabilir. Ticaretini yaptığımız ürünlerin çeşitleri artırılabilir. Akkuyu nükleer güç projesinin inşaatına ek finansman kaynaklarının çekilmesi planlanıyor. Türkiye’de bunu yapabilecek yatırımcılar var.”

Putin, “Rusya ile Türkiye Astana sürecinin garantörleri olarak, Suriye’deki durumun uzun vadeli olarak normalleşmesi içnin birbiri ile koordine edilmiş etkili çabalar göstermeye devam ediyor. (Suriye’nin yeni anayasasını hazırlayacak) komitenin bir an önce oluşturulması da dahil olmak üzere, bu ülkedeki iç siyasi sürecin faal hale getirilmesi için eylemlerimizi koordine ediyoruz” dedi. (Sputnik)

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2019, 12:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER