Reuters: ABD Türkiye'ye her an yaptırım ilan edebilir

Reuters ajansına konuşan dört kaynak, Amerikan yönetiminin Rus yapımı S-400'ler nedeniyle Türkiye'ye yaptırım kararı aldığını, açıklamanın her an yapılabileceğini öne sürdü. Yaptırımların, Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı'nı ve Başkanı İsmail Demir'i hedef alacağı belirtiliyor. Üst düzey bir Türk yetkili ise Reuters'a demecinde "Yaptırımlar geri teper. Tek taraflı dayatmaları kabul etmeyeceğiz" dedi.

Reuters: ABD Türkiye'ye her an yaptırım ilan edebilir

Donald Trump yönetiminin, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle Türkiye'ye yaptırım dayatmaya hazırlandığı öne sürüldü. Reuters ajansının ikisi Amerikan yönetiminde yetkili olan dört kaynağa dayandırdığı haberinde, 'yaptırım kararının çok kısa süre içinde açıklanmasının beklendiği' belirtildi.

'BUGÜN BİLE AÇIKLANABİLİR' İDDİASI

Kaynaklara göre yaptırımlar, Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı'nı ve Başkanı İsmail Demir'i hedef alacak. Reuters'ın kaynaklarından bazıları kararın yarın açıklanacağını, hatta bugün bile duyurulabileceğini öne sürdü.

'BIDEN'LA İLİŞKİLERİ KARMAŞIK HALE GETİREBİLİR'

Haberde, 'böyle bir adımın uzun süredir beklendiği', 'Ankara'yı öfkelendirmesinin ve seçilmiş başkan Joe Biden'ın müstakbel yönetimiyle ilişkileri ciddi biçimde karmaşıklaştırmasının muhtemel olduğu' yorumu yapıldı.

Haberde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın mevcut planının kapsamını daraltma veya genişletme olasılığının bulunduğu belirtilse de, ismi açıklanmayan kaynaklar 'Türkiye'nin rota değiştirmesini uzun süre bekledikten sonra ABD'nin harekete geçmeye artık hazır olduğunu' söyledi. 

'PENTAGON DIŞİŞLERİ'NE YÖNLENDİRDİ'

Haberde Türk lirasının bu nedenle değer kaybettiği savunuldu. Reuters ajansı, ABD Savunma Bakanlığı'nın ilgili soruları Dışişleri Bakanlığı'ma yönlendirdiğini, Amerikan Dışişleri'nin de henüz kendilerine yanıt vermediği belirtti.

TÜRK YETKİLİ: GERİ TEPER

Reuters'a konuşan üstü düzey bir Türk yetkiliyse, 'yaptırımların geri tepeceğini ve iki NATO müttefiki arasındaki ilişkilere zarar vereceğini' söyledi. İsmi açıklanmayan yetkili, "Yaptırımlar bir sonuç getirmez ama geri teper. İlişkilere zarar verir. Türkiye bu sorunları diplomasi ve müzakereyle çözmekten yana. Tek taraflı dayatmaları kabul etmeyeceğiz" diye konuştu. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER