RTÜK, Erdoğan'ın Akşener'e yönelik sözlerini cinsiyetçi bulmadı

RTÜK haftalık toplantısını yaptı. Üst kurul, Erdoğan'ın Akşener'e yönelik sözlerini cinsiyetçi bulmadığını açıkladı.

RTÜK, Erdoğan'ın Akşener'e yönelik sözlerini cinsiyetçi bulmadı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu haftalık olağan toplantısını yaptı.  RTÜK, Halk TV’nin “Sözüm Var” programını da inceledi. Üst Kurul, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yönelik sözlerinin konuşulduğu programın sunucusu Şirin Payzın’ın “Cumhurbaşkanı’nın çıkıp bir kadın siyasetçiye şimdilik az dövdüler ama ileride daha fazla da dövebilirler anlamında şiddeti ve dövmeyi önceleyen ve de yücelten bir tavır takınması İstanbul Sözleşmesi’nden de neden çıktığımızı anlatıyor…. Kadına yönelik şiddettir bu açıklamalar” sözlerini değerlendirdi.

HALK TV'YE YİNE CEZA 

RTÜK, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadelerinde "cinsiyet ayrımcılığı veya kadına yönelik şiddeti azmettirici söylemler bulunmadığını, Cumhurbaşkanı tarafından cinsiyetinden bağımsız olarak siyasetçilerin gittiği yerlerde demokratik protestolarla karşılaşılabileceğinin belirtildiğini" tespit ederek, "iki parti liderinin siyasi atışmalarından izleyicileri kadına şiddet konusuna yönlendirmenin yayın ilkesi ihlali olduğuna" karar verdi. Buna göre, 6112 sayılı Kanunun 8. Maddesinin “ı” bendi gereği Halk TV’ye idari para cezası verildi.

KRT'YE DE CEZA KESİLDİ 

Toplantıda masadaki diğer bir rapor KRT’de yayınlanan “Söz Meclisi” programına konuk olan Rifat Serdaroğlu’nun sözlerine ilişkindi. “15 Temmuz gibi ne olduğu belli olmayan darbeler…. Bunlar gibi dandik darbeye muhatap olmadım ki ben. Darbenin hasına muhatap oldum” sözlerini kullanan Serdaroğlu’nun, "demokrasiyi savunan 251 vatandaşın acımasızca şehit edildiği 15 Temmuz hain darbe girişimi hakkındaki ifadeleriyle en başta şehit ve gazilere, TBMM ve Cumhurbaşkanının itibarına, cuntaya direnen güvenlik güçlerine ve sivil halka hakaret ettiği ve iftirada bulunduğuna" karar veren RTÜK, söz konusu yayını yasa ihlali olarak değerlendirdi.

Yayının başka bir bölümündeyse aynı konuğun “ Bizde ilahlık, tanrılık yok. Hilafet var. Yani halifelik iddiası var…. SADAT’ın başındaki Tanrıverdi’ye sorsun İslam Anayasasını yapan alçağa, başdanışmanı kendisinin….Bugün IŞİD’in bütün militanlarının liderleri İstanbul’da. İhvan’ı en son Mısır’dan kovaladı Sisi. Hepsi şimdi İstanbul’da. Radyoları var. Televizyonları var. Silahları var. Her şeyleri var…” sözlerini de Kanuna aykırı bulan RTÜK, yayını yapan KRT’ye idari para cezası verilmesine hükmetti.

'MASUMİYET'E CEZA

Üst Kurul “Masumiyet” dizisi hakkında hazırlanan raporu görüştü. RTÜK, yapılan müzakereler sonucunda "başka bir kadınla evlilik arifesinde olan dizinin zengin karakterinin bir çalışanı ile yaşadığı ilişkide çıkan bir tartışmada hamile olan kadını sandalyeyle dövmesi ve faili meçhul bir şekilde ağır yaralı olarak arabadan atılması" sahnelerini içeren 'Masumiyet' dizisinin 6112 sayılı yasayı ihlal ettiğine kanaat getirdi. Üst Kurul, kadına yönelik fiziksel şiddet sahneleri nedeniyle yayıncı kuruluş FOX’a idari para cezası müeyyidesi kararı aldı.  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER