Selçuk Mızraklı: Barış için hakikatle yüzleşmeli

Kayıp yakınlarının eylemine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı da katıldı. Mızraklı, “Hakikatle yüzleşmenin gerçekleşememesi, toplumdaki yaraların kabuk tutmasını engeller, anaların yüreği hiçbir zaman soğumaz” dedi.

Selçuk Mızraklı: Barış için hakikatle yüzleşmeli
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, her hafta düzenledikleri eylemlerinin 541’incisini dernek binasında gerçekleştirdi. Eyleme, İnsan hakları savunucuları, kayıp yakınları ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı katıldı.


Eylemde konuşan İHD Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, Diyarbakır Valiliği’nin açık alan yasağına tepki göstererek, “Valilik yasak ile gerçeğin ortaya çıkmasını engelleyemez. Duvarların arkasında gerçeği saklayamazlar” dedi.

Cezasızlığın bir devlet politikası haline geldiğini belirten Acer, Halfeti olayı, Silopi’de 2 çocuğun öldürülmesi ve Siverek’te yaşananları hatırlatarak, “Cezasızlık politikası yeni hak ihlallerini ortaya çıkarıyor” şeklinde konuştu.

‘BÜYÜK MAĞDURİYETLER YAŞADIK’

Acer’den sonra konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mızraklı, “42 haftadır alandan uzakta İnsan Hakları Derneği’nin içinde bu açıklamaları yapıyoruz. Bu gerçeğin ortaya çıkması için yapılan arayışlar çabalar bile birilerini rahatsız etti. Bu ülkede bizler, özellikle bu coğrafyada yaşayan Kürtler, ‘Evet onlar da insandır’ denilen fasılda, yani bir yerlerde bilinçaltında insan olabileceğimize ilişkin bir takım yorumların yapıldığı biz, bu coğrafyanın binlerce yıldır sahibi olan biz, büyük mağduriyetler yaşadık” dedi.

“Bütün sağlıklı işleyen sistemlerde güvenlik aygıtı toplumda huzuru, dirliği ve iyi olma durumunu tesis etmek için çalışır” diyen Mızraklı, şöyle devam etti:

“Ama eğer insanlar güvenlik güçlerince gözaltına alındıktan sonra kaybedilmişlerse, mezarlarına bile ulaşılamamışsa esasında hakikat ortadadır. Bizler hakikatin ne olduğunu biliyoruz ama adaletin ve yüzleşmenin peşindeyiz. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki yüzleşilmediği sürece yeni faili meçhuller olacaktır, yüzleşilmediği sürece insanlar daha geçen hafta Ankara’daki mahkemelerde seslendirildiği gibi insanlar güya adresi bilinmeyen gözaltı merkezlerinde aylarca ölüm tehditleriyle tutulacaklar.”

‘HAKİKAT YÜREKLERİ SOĞUTUR’

Gerçeğin ortaya çıkarılmasının önemine dikkat çeken Mızraklı, “Hakikatle yüzleşmenin gerçekleşememesi, toplumdaki yaraların kabuk tutmasını engeller, anaların yüreği hiçbir zaman soğumaz. Onların taziyeyi tamamlayacakları ve yüreklerini soğutabilecekleri yegane durum hakikatin ortaya çıkması, adaletin tesis edilmesi ve yüzleşmenin gerçekleştirilmesidir. Eğer bu yüzleşme sağlıklı bir şekilde gerçekleşmediğinde o kirli damar işlemeye ve yeni faili meçhullerle devam edecektir” diye konuştu.

‘YÜZLEŞMEDEN BARIŞ OLMAZ’

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetinin kameralar önünde işlendiğini hatırlatan Mızraklı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kameralar önünde işlenen cinayetin failine ulaşılamıyorsa eğer o ülkede ciddi anlamda bir adalet ve hukuk sorunu vardır. Bu coğrafya bu cinayetler işlenirken bunların tanıkları vardı, sanıkları olduğu kadar tanıkları da vardı. Eğer bir toplumun içine bir karabasan gibi bu kirlilik çökecek olursa, bir süre sonra kendisini tüketmeye ve adil olmayan bir sistemin işlemesine yol açar. Bu kötülüğe karşı iyi ve aydınlıkta olanların mücadelesidir ki her cumartesi burada bir araya geliyoruz. Bir, hakikatin ortaya çıkması; iki, adalet ve yüzleşme. Eğer bir toplum üretmiş olduğu kötülük ile mücadele etmeyecek onu bertaraf edecek mücadeleyi ortaya koymayacak olursa geleceğini karartır. Eğer barışı tesis edeceksek, eğer bu ülkede güveni, huzuru ve dirliği tesis edeceksek, bunun yegane yolu hakikatin ortaya çıkması ve yüzleşmeden geçer.”

ZEYNEL KÜRSEN’İN AKIBETİ SORULDU

Mızraklı’nın konuşmasından sonra İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, 24 Mart 1994 yılında kaybedilen Zeynel Kürsen’in hikayesini okudu. Kürsen’in, Batman Devlet Hastanesi çıkışında silahlı iki kişi tarafından zorla bir araca bindirilerek kaçırıldığını ifade ederek ailenin tüm girişimlerine rağmen bugüne kadar haber alınamadığını kaydetti.

Açıklamaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2019, 20:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER