Suriye'deki petrol yerel yönetimin kontrolünde

ABD Dışişleri'nden bir yetkili, Washington'ın Suriye petrolüne ilişkin politikası hakkında konuştu: Yerel otoriteler, yerel toplulukların yararına petrolü işliyor. Burada, Dışişleri Bakanlığı’nda petrol sahalarıyla ne yapacağımıza dair yönetimden bir yönlendirme yok.

Suriye'deki petrol yerel yönetimin kontrolünde
ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’nin petrolü için ‘Exxon’la anlaşma yapabileceğini’ söylemesinin ve Amerikan askerlerinin konuşlandığı petrol sahalarında operasyon izni verdiğinin iddia edilmesinin ardından, bir Amerikan Dışişleri yetkilisi ‘bölgeden çıkarılan petrolün yerel yönetimin kontrolünde olduğunu’ söyledi.


Reuters’a konuşan üst düzey ABD Dışişleri yetkilisi, Suriye’nin kuzeydoğusundan çıkarılan petrolün yerel yetkililer tarafından kendi çıkarları için kullanıldığını söyledi. Yetkili, Beyaz Saray’dan konuyla ilgili şu ana kadar bir talimat gelmediğini de belirterek, “Yerel otoriteler, yerel toplulukların yararına petrolü işliyor. Burada, Dışişleri Bakanlığı’nda petrol sahalarıyla ne yapacağımıza dair yönetimden bir yönlendirme yok” dedi.

Yetkilinin bu açıklaması, Trump’ın geçen ay yaptığı ‘Kürt güçlerin kontrolündeki petrol sahalarını Exxon gibi ABD’li enerji şirketleri işletebilir’ önerisiyle çelişti. ABD’nin bölgedeki petrol kuyularının kontrolünü askeri varlık yoluyla elinde tutmak istediği belirtiliyordu.

Son olarak, Trump’ın Suriye’nin doğusundaki petrol sahalarını güvence altına almak için bölgede genişletilmiş askeri operasyona onay verdiği iddia edilmişti. Bu yeni plana göre ABD askerlerinin, Kürt güçlerin kontrolündeki Deyrül Zor ile Haseke arasında yaklaşık 150 kilometrelik bir alanda kontrol sağlayacağı kaydediliyordu.

Öte yandan Dışişleri yetkilisi, Suriye’deki ABD askerlerinin görevinin sadece petrol kaynaklarını korumak olmadığını, bölgede IŞİD ile mücadelenin de devam ettiğini söyledi. ABD Savunma Bakanlığı geçtiğimiz ay Suriye’deki petrol yataklarını korumak üzere bölgeye askeri takviye yapma kararı almıştı.

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2019, 15:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER