Suriyeli Kürtlerden Esad'a önkoşulsuz müzakere çağrısı

Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) siyasi kanadı olan Suriye Demokratik Konseyi (SDK), Şam yönetimine önkoşulsuz diyalog çağrısı yaptı. Suriye Devlet Başkanı Beşat Esad'ın son açıklamalarına yanıt veren SDK, Arap ülkeleri ya da uluslararası arabuluculukla gerçekleşebilecek bir müzakere sürecine hazır olduklarını açıkladı.

Suriyeli Kürtlerden Esad'a önkoşulsuz müzakere çağrısı
Suriye’de Türkiye’nin harekatının ardından Beşar Esad yönetimiyle Kürtler arasında başlayan ‘flört’ derinleşiyor. Son olarak, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kanadı olan Suriye Demokratik Konseyi (SDK) Beşar Esad yönetimine önkoşulsuz diyalog çağrısında bulundu. Açıklamada SDK’nın, ‘Şam yönetimiyle toprak bütünlüğü ve egemenlik temelinde önkoşulsuz diyalog gerçekleştirmeye hazır olduğu’ belirtildi.


Beşar Esad perşembe gecesi devlet televizyonu ile söyleşisinde, ülkenin tüm bölgelerinin Suriye ordusunun kontrolüne geçmesi gerektiğini söylemiş ancak Suriyeli Kürtlerden silahlarını hemen teslim etmesinin istenmeyeceğini açıklamıştı. Esad, “Silahlarını hemen teslim etmesini bekleyemeyeceğimiz silahlı gruplar var ama nihai amaç önceki duruma, yani devletin tam kontrolüne dönülmesi” ifadelerini kullanmıştı.

SDK ise bu açıklamalara yanıtında, ‘Esad’la kuzey ve doğu Suriye’ye ilişkin birçok konuda görüş ayrılığına sahip olduklarını’ belirtse de, ‘Suriye’nin parçalanma tehlikesi ve tehditlerine karşı doğru bir diyaloğun önünde hiçbir engel bulunmadığını’ belirtti.

“Şam hükümetiyle diyaloğa ilişkin tavrımız Suriye krizinin başından beri değişmemiştir” denilen açıklamada SDK, Türkiye’nin harekatı sonrası Rusya’nın arabuluculuğunda Şam’la yapılan askeri anlaşmaya bağlı olduklarını teyit edip, anlaşmayı siyasi bir zemine taşımak için müzakere çağrısı yaptı. Açıklamada Suriyeli Kürtlerin, ‘Arap ülkeleri ya da uluslararası arabuluculukla gerçekleşebilecek her platformda yer almaya hazır olduğu’ belirtildi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2019, 14:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER