Temelli: Erdoğan tarihleri karıştırıyor

HDP Eş Genel Başkanı Temelli: Cumhurbaşkanı'nın bir sağlık sorunu var. 'Süleyman Demirel Üniversitesini, Adıyaman Havaalanı'nı biz açtık' diyor. Yahu Adıyaman Havaalanı açıldığında sen daha AKP’yi kurmamıştın. Dün de, “7 Haziran seçimlerinden sonraki Kobane olaylarını unutmamak lazım” dedi. Kobane için Türkiye halklarının duyarlılık gösterdiği tarih 2014’tür.

Temelli: Erdoğan tarihleri karıştırıyor
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında gittiği Bitlis’te konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Adıyaman’da yaptığı ve 6-8 Ekim Kobane eylemlerinde hayatını kaybedenler nedeniyle HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı suçladığı açıklamalara tepki gösterdi. Halk buluşmasında konuşan Temelli’nin açıklamalarından satır başları şöyle:


DÜŞMANLIĞA SON VERME ZAMANI:
 Farklılıkların bir arada yaşaması, farklılıkların birbirinden güç alarak o kültürü var etmesi en büyük zenginliğimiz. Ama bu zenginlikle Türkiye’nin önünün açılması gerekirken insanları birbirine düşman eden bu zihniyet temiz dini duyguları siyasete alet etti. Türkiye bu anlayıştan bir an önce kopmalı. Bu ülkede binlerce yıldır bir arada yaşayan kadim halklar birbirine düşman olamaz. Nereden çıkıyor bu düşmanlık? Bu iktidar anlayışından çıkıyor! Tarihte olduğu gibi halkların arasına nefret tohumu ekerken kendi iktidarın sürdürmeye çalışıyor. Buna son verme zamanı geldi.

HALK DEMOKRATİK TEPKİSİNİ ORTAYA KOYDU: Hatırlayacaksınız 2014 cumhurbaşkanı seçiminde sevgili Selahattin Demirtaş, Türkiye’nin her yerinde yeni yaşamı anlattı. Dedi ki, “yeni yaşam yeni siyasettir. Bu eski siyasete son verme zamanı gelmiştir. Gelin tüm farklılıklarımızla bir araya gelip yeni yaşamı inşa edelim”. Sonrasında 7 Haziran’da büyük bir oy artışıyla Parlamento’ya döndük. İşte bu dini siyasete alet edenler 7 Haziran sonuçlarını kabul etmeyerek savaşı Türkiye’nin her yerine taşıdılar. Suruç’u, Ankara’yı, Cizre’yi, Sur’u hatırlayın. Hatta o denli bir noktaya taşıdılar ki Irak Kürdistanı’ndaki referandumdan sonra oradaki kardeşlerimizi açlıkla tehdit ettiler. O da yetmedi IŞİD artıklarıyla Afrin’e girdiler. Bütün bu yakın geçmişi birlikte yaşadık. Hepsi hafızamızda tazeliğini koruyor. Bakın bu yakın geçmişin en önemli olaylarından biri de Kobane. IŞİD saldırısına karşı herkes ayaktaydı. “IŞİD’in Kobane’ye girişine engel olmak lazım” diyordu herkes. “Sınır kapısını açın insani yardımlar ulaşsın” çağrısı vardı. Orada insanlar ölüyordu. Barıştan başka bir şey söylemeyen HDP o gün de inisiyatif aldı. Dedi ki, “Kobane  düşmemeli. Kobane’nin düşmesi tüm Türkiye için tehlikedir”. Tüm dünya kamuoyuna çağrı yaptık. O sırada Cumhurbaşkanı, “Kobane düştü düşecek” dedi, düşmesini isteyen bir yaklaşım ortaya koydu. Bunun üzerine halklarımız demokratik tepkilerini ortaya koydu.

CUMHURBAŞKANI’NIN SAĞLIK SORUNU VAR: Bakın Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş hakkında bu Cumhurbaşkanı, 6-8 Ekim olaylarını çarpıtarak iftirada bulundu. Ki burada olayı kimin yarattığı ortada. Ama tarihini bile karıştırıyor. Diyor ki, “7 Haziran’dan sonraki Kobane olayları”. Artık bir sağlık sorunu var, tüm tarihleri karıştırıyor. Süleyman Demirel Üniversitesini, Adıyaman Havaalanı’nı biz açtık diyor. Yahu Adıyaman Havaalanı açıldığında sen daha AKP’yi bile kurmamıştın. Dün de, “7 Haziran seçimlerinden sonraki Kobane olaylarını unutmamak lazım” dedi. Kobane için Türkiye halklarının duyarlılık gösterdiği tarih 2014’tür. 6 Ekim günü duyarlılık gösterildi, 7 Ekim’de hiçbir eylem yoktu ancak bir provokasyon gerçekleştirildi. 53 insanı yitirdik . 53 kişinin 46’si HDP’li. Hepsi bizim canlarımız. Hangi siyasetten olursa olsun o olaylarda kaybettiklerimizin hakkını da biz savunuyoruz. Bakın o provokasyonları kimin yaptığı konusunda Meclis’e 2 defa araştırma önergesi verdik. İkisinde de AKP ve MHP’nin oylarıyla önergelerimiz reddedildi. Madem böyle suçluyorsun, kurulsun bu komisyonlar kim suçlu, kim masum ortaya çıksın.

MÜSEBBİBİ DEĞİLİZ: Dün diyor ki, “bu olayların  müsebbibi serbest mi kalacak”. Bu olayların müsebbibi hiçbirimiz değiliz. Bu provokasyonu kimin yaptığının ortaya çıkması konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kaldı ki Demirtaş’ın tutuklu olduğu dosya bu değil. Halka yalan söylüyorlar. Bu yolla iktidarda kalacaklarını sanıyorlar. Buradan Anayasa Mahkemesine sesleniyorum. Bir an önce Demirtaş’ı serbest bırakın. OHAL koşullarında seçime gidiyoruz. “Mühürsüz oy” diyor, YSK “peki” diyor, “sandıklar taşınsın” diyor “peki” diyor. Peki YSK senin bağımsızlığın nerede kaldı. Hangi hakla bunu yapıyorsun. HDP’nin yüzde 70’den fazla oy aldığı sandıkları taşıyorlar. Bunu da örtmek için yok Demirtaş şöyle dedi, yok böyle dedi. Demirtaş’ı çok duymak istiyorsan çıkarırsın meydanlara. Onda o yürek yok. Olsaydı adil bir yargılama olsun diye adım atarlardı. Bakın seçimlere 22 gün kaldı. 3 hafta. 3 hafta bile katlanamayacak kadar acze düşmüş durumdalar.

ARTIK SANA OY VERECEK KİMSE KALMADI: Bakın Bitlis’e Diyarbakır’dan geldik. Habire diyorlar ki “yol yaptık”. Hatta densiz bir damadı var ya halktan oy almak için “yol yaptık” diyor, “Ay’a yol yapacağız desek bu halk bize inanır” diyor. Kibre bakın, “ben ne derse diyeyim bunlar çantada keklik” diyor. Artık sandıkta sana oy verecek kimse kalmadı. Hele Kürtler asla oy vermeyecek. Halkın aklıyla alay edenlere artık oy yok. Bizim kaynaklarımızla kendi servetlerine servet katanlara oy yok. Bir oy Demirtaş’a bir oy HDP’ye. Söz yetki karar halkta olacak. Bitlis’te olan zenginliği alıp götürdüler. Şimdi her 3 kişiden biri işsiz Bitlis’te. Bitlis’te tarım, hayvancılık çökmüş durumda. Meraların kullanımı yasak, yaylaya çıkış yasak. Dün Şemdinli’de iki çobana acımasızca işkence yapıldı, ölüme terk edildiler. Neden? Hayvanlarını otlatmaya götürdüler diye. Bu işkenceyi yapanlarla uğraşmak yerine Demirtaş’la uğraşıyor. Senin işin gücün Demirtaş’la uğraşmak değil, senin kalibren buna yetmez. Sen önce bakanlığın bünyesinde işkence yapanlara soruşturma başlat. Senin kalibren Demirtaş’a yetmez. Çünkü sen siyaseti halk için değil, Saray için yapıyorsun. Daha iki ay önce ağlıyordun siyaseti bırakıyorum diye. Ne oldu, talimat aldın, geri döndün. Senin kendi iraden bile yok.

MUHALEFETE ÇAĞRI: Tüm muhalefet partilerine çağrı yapıyorum. Kendi kendinize anayasa yazamazsınız. Anayasayı tüm toplumsal kesimlerle yazarsanız. Anayasa yazıyorsanız orada HDP de olacak. Demokratik bir cumhuriyeti inşa etmek istiyorsak ortak vatanımızda yaşamak istiyorsak o zaman yan yana geleceğiz, birbirimizi dinleyeceğiz ve bir demokratik anayasayı var edeceğiz. Tabi ki farklı görüşlerimiz olacak. Ama bir demokratik zemin olmadan bu mücadele yapmamız mümkün değil. Bakın Türkiye, 16 yıllık AKP iktidarından çok çekti. Ama birçok şey de öğrendik. Bir daha aynı şeyleri yaşamamak için demokratik bir anayasayı hep birlikte yapmalıyız. 3 hafta kaldı. 24 Haziran’da o duvarı yıkabilmek için bugünden 24 Haziran’a kadar 7 gün 24 saat ara vermeksizin çalışacağız. Sandık kurulu üyesi olmak için yarın son gün. Hala sandık kurulu üyesi olmayan arkadaşımız varsa bir an önce olmalı. Sandığımıza hep birlikte sahip çıkacağız. Sorunlardan kurtulmak için çözümün parçası olacağız. Bir oy Demirtaş’a bir oy HDP’ye diyeceğiz. Çalamayacakları kadar oy çıkacak sandıktan, bunlar da şaşıracak tüm dünya da şaşıracak. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2018, 01:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER