TİHV'nin hazırladığı günlük hak ihlalleri raporu yayımlandı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi'nin hazırladığı "Günlük İnsan Hakları Raporu" nun 30 Temmuz gününe ilişkin raporu yayımlandı. Rapor, basında yer alan haberler taranarak oluşturuluyor.

TİHV'nin hazırladığı günlük hak ihlalleri raporu yayımlandı
Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi, günlük insan hakları raporunu yayımladı.


Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanıyor.

Buna göre, 30 Temmuz’a ilişkin hak ihlalleri* şöyle sıralandı:

İstanbul’da Saldırıya Uğrayan Sivil Kişi…

29 Temmuz 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, Murat Can Emir isimli kişinin İstanbul İkitelli’de uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralandığı ve saldırının Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) tarafından üstlenildiği öğrenildi.

Cezaevinde Ölüm Orucu…

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, 27 Temmuz 2020 tarihinde adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan avukatlar Ebru Timtik (Silivri 9 Nolu Cezaevi, 210 gündür) ve Aytaç Ünsal’ın (Burhaniye T Tipi Cezaevi, 179 gündür) başvurusunu kabul ederek sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya uygun olup olmadığının tespiti için iki avukatın Adli Tıp Kurumu’na sevkine karar vermişti. Karar üzerine Aytaç Ünsal Burhaniye T Tipi Cezaevi’nden İstanbul Silivri Cezaevi’ne getirilmişti. Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal 29 Temmuz 2020 tarihinde Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. 2 avukatın aynı gün içinde ATK’deki muayenelerinin ardından tekrar Silivri Cezaevi’ne götürüldüğü öğrenildi. 30 Temmuz 2020 tarihinde mahkeme Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için yapılan tahliye taleplerini reddetti ve hükmen tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

29 Temmuz 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde Covid-19 salgınına rağmen infaz koruma memurlarının koğuş aramaları sırasında maske takmadığı, koğuşlara günde sadece 1 saat sıcak su verildiği, koğuş aramalarında mahpuslara ait kişisel eşyaların dağıtıldığı, mahpusların askeri nizamda ayakta sayım dayatmasına maruz kaldığı, Yeni Yaşam gazetesinin mahpuslara verilmediği, gönderilen mektupların mahpuslara teslim edilmediği, sosyal, kültürel ve sportif haklarının Covid-19 salgını gerekçe gösterilerek kısıtlandığı öğrenildi.

29 Temmuz 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, Diyarbakır Kadın Cezaevi’nde hastaneye sevk edilen mahpusların, biri mahpusun iki eline diğeri mahpusun eli ile görevli jandarmanın eline olacak şekilde çift kelepçe takılma dayatmasına maruz kaldığı ve bunu kabul etmeyenlerin ise hastaneye götürülmediği öğrenildi.

Cezaevinde Sağlık Hakkı Engellenen Mahpuslar…

29 Temmuz 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde tutulan Kemal Özelmalı, Mazhar Güler, Ekrem Baydoğan, Mehmet Zait Şahin, S. D. isimli hasta mahpusların Covid-19 salgını gerekçe gösterilerek hastaneye götürülmedikleri için tedavilerinin yapılmadığı öğrenildi.

Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 1359 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 29 Temmuz 2020 tarihinde saat 13.30’da ve 18.00’de yapılan basın açıklamalarına polis müdahale etti ve eyleme katılanları fiziksel şiddet kullanarak İnsan Hakları Anıtı’nın önünde uzaklaştırdı.

Düzce’de Eyleme Polis Müdahalesi…

29 Temmuz 2020 tarihinde, KHK ile ihraç edildiği işine dönmek için Düzce Valiliği önünde eylem yapan Alev Şahin polisin müdahalesi ile gözaltına alındı. Alev Şahin aynı gün içinde serbest bırakıldı.

Zonguldak’ta Eyleme Polis Müdahalesi…

29 Temmuz 2020 tarihinde Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) Zonguldak Şubeler Platformu tarafından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ayasofya’nın camiye döndürülmesine ilişkin yapılan törendeki konuşması ile ilgili yapılmak istenen basın açıklamasına polis tarafından “81 ilde üç gün boyunca getirildiği” bildirilen eylem yasağı gerekçe gösterilerek izin verilmediği öğrenildi. Polisin izin vermemesi üzerine basın açıklaması sendika binasında yapıldı.

Hatay’da Gözaltına Alınan Baro Başkanı…

29 Temmuz 2020 tarihinde Hatay Barosu Başkanı avukat Ekrem Dönmez’e ailesi ile birlikte yemek yediği restoranda polis tarafından kimlik kontrolü yapılmak istendi. Ekrem Dönmez, bu işlemin dayanağını sorması üzerine “Biz devletiz” diyen polis tarafından gözaltına alındı. Ekrem Dönmez aynı gün içinde serbest bırakıldı. Ekrem Dönmez’in kendisini gözaltına alan polis memurları hakkında hürriyeti tahdit suçundan suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

Sosyal Medya ile İlgili Kanun Teklifi TBMM’de Kabul Edildi…

Sosyal medyaya ve internet ortamında yapılacak yayınlara ilişkin düzenlemeler içeren “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 29 Temmuz 2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yapılan görüşmelerin ardından kabul edildi. Buna göre, Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları yetkili en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek; “içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi” ile “özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi” kapsamındaki başvurulara en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz yanıt vermek zorunda olacak ve Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındıracak.

Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…

10 kişi hakkında 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Kolordu Komutanlığı’ndaki eylemlerle ilgili Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 29 Temmuz 2020 tarihinde görüldü. Mahkeme ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme’ suçundan 2 sanığı 15 yıl ve 3 sanığı ise 12 yıl 6 ay hapis cezası ile; ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan 1 sanığı 8 yıl 1 ay 16 gün, 2 sanığı 6 yıl 3 ay ve 1 sanığı 2 yıl 2 ay 7 gün hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme 1 sanığın ise beraatına hükmetti.

Covid-19 Salgını…

Sağlık Bakanlığı, 29 Temmuz 2020 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de 14 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 942 vakanın tespit edildiğini açıkladı.

Buna göre 29 Temmuz 2020 itibarıyla resmi açıklamalara göre salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 5.659 vaka sayısı ise 228.924 oldu.

* Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır. / DUVAR


Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2020, 10:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER