TKP'den 'Komünist Başkan'a Dersim eleştirisi

Dersim Belediye Meclisi’nin ile ait tabelalarda yazan Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmesi yönündeki kararı Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından ‘yersiz’ bulundu.

TKP'den 'Komünist Başkan'a Dersim eleştirisi
Dersim Belediye Meclisi’nin ile ait tabelalarda yazan Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmesi yönündeki kararı Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından ‘yersiz’ bulundu.


Belediye Meclisi’nde alınan karar onay için Valiliğe gönderilmiş ancak mahkeme kararı ile yürütme durdurulmuştu. Tartışma sürerken ‘Komünist Başkan’ Fatih Mehmet Maçoğlu’nun partisi TKP bir açıklama yaptı. Açıklamada tabela değişikliği önerisi ‘yersiz’ bulundu:

Ovacık Belediye Başkanlığı dönemindeki belediyecilik anlayışı ile kamuoyunda büyük bir beğeni toplayan Fatih Maçoğlu’nun 31 Mart seçimlerinde geniş bir siyasi ittifakın temsilcisi olarak Türkiye Komünist Partisi’nden belediye başkan adayı olduğu bilinmektedir. Söz konusu ittifak, neredeyse insanların tamamının kendisini Dersimli olarak adlandırdığı bir kentte halkın çıkarları doğrultusunda bir yerel yönetim pratiği yaratmak için görev üstlenmiştir.

Tüm kaynakları tüketip, ciddi bir borç yükü bırakan kayyumdan devralınan bir belediyede bu görev için tek bir saati bile en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyorken Türkiye Komünist Partisi açısından tabelanın değiştirilmesinin gündeme gelmesi yersiz olmuştur. Türkiye Komünist Partisi için Dersim’de gerçekleştirilmeye çalışılan belediyecilik deneyimini değerli ve önemli kılan ve kılacak olan para babalarının değil emekçilerin çıkarlarını gözeten, tüm Türkiye’de halkçı bir belediyeciliğin mümkün olduğuna dair umudu büyüten, emekçileri birleştiren adımlar atılmasıdır. TKP’nin ilgilendiği budur.

Açıklamada Dersim adının daha önce de kullanılıyor olmasına rağmen Dersim adının halka yasaklandığına dikkat çekildi:

Bununla birlikte, değişiklik önerisinin halkın büyük çoğunluğunun iradesini yansıttığı ve kent açısından yeni bir durum, sürpriz bir “ilk” anlamına gelmediği ortadadır. Kayyum atanmadan önce Belediye binasında Dersim ibaresi yer alıyordu, bir devlet okuluna Dersim adı verilmişti.

Ancak bir kez daha görüldü ki, Türkiye’de “Dersim” sözcüğü bir tek halka yasak. Devlet kurumları dilediklerinde Dersim adını kullanacak, Cumhurbaşkanı istediği zaman Dersim diyecek, başka siyasi partiler kente geldiklerinde yurttaşlara “Dersimliler” diye hitap edecek ama halka bu sözcük yasaklanacak! Bunun anlaşılır bir tarafı bulunmamaktadır. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2019, 12:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER