Ümit Özdağ İYİ Parti'den ihraç edildi, İsmail Koncuk istifa etti

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, partisinden istifa ettiğini açıkladı. İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ ise İYİ Parti'den ihraç edildi.

Ümit Özdağ İYİ Parti'den ihraç edildi, İsmail Koncuk istifa etti

İYİ Parti'de kurultay sonrası başlayan tartışmalar devam ediyor. İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla istifa ettiğini duyurdu. Koncuk'a basın açıklaması sırasında İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ da partisinden ihraç edildi.

KONCUK: OPERASYONEL SİYASET SİMSARLARI

İstifasını Meclis’te düzenlenen basın toplantısı ile açıklayan Koncuk, İYİ Parti’nin son iki kongresinde kuruluş misyonu ve demokrasi ile bağdaşmayan kirli operasyonlar ve ayak oyunları yaşandığını söyledi. Koncuk sorunları şöyle sıraladı:

-İYİ Parti yönetilememektedir. Adalet, şeffaflık, problem çözme iradesi yerine, kendi içinde ve kendi eliyle adeta sürekli kaos yaratan bir siyasal hareket nerede görülmüştür? Kendi öz eleştirisini hiç yapmadan, sürekli başkalarını suçlamak, bir siyasi partinin yönetim anlayışı olamaz.

-Partinin kuruluşunda görev almış, il, ilçe başkanları, yönetici, üst kurul delegeleri ve kurucular kurulu üyelerinin büyük bölümü ya dışlanmış ya da partiyle gönül bağını koparmak zorunda bırakılmıştır.

-Tamamı değilse bile, birçok il ve ilçe başkanlıkları Genel Merkezde yetkiyi elinde bulunduran, dar bir kadronun yönlendirmesi ve baskısıyla oluşturulmuş. Emre amade, sorgulamayan, sadece talimatları yerine getiren bir teşkilat yapısı oluşturulmuştur ki, bu tablo İYİ Partinin kuruluş misyonu ve kamuoyuna ilan edilen iddialarıyla bağdaşmamaktadır.

-İYİ Parti, parti içi antidemokratik uygulamalar, ayak oyunları, dar ekipçilik anlayışına karşı kurulmuş, ancak 3 yılda tüm bu kavramlar yerle bir edilmiştir. Demokrasi, adalet, şeffaflık sadece kamuoyuna karşı kullanılan kavramlar olmaktan öteye gidememiştir.

-3 yılda ideolojik bir söylem birliği oluşturulmamıştır. Türk milliyetçiği ile merkez sağ, hatta ulusalcı sol söylemler arasında sıkışmış, ülkemizde yaşanılan sosyo-kültürel olaylara ürkerek, kim ne der anlayışı ile yaklaşan, bir kimlik bunalımı içinde, adeta “rüzgârın önünde sürüklenen yaprak” görüntüsü verilmekte, üst düzey açıklamalarda bile bir fikri birlik anlayışı görülmemektedir. Divan üyesi olarak görevlendirilen bazı kişilerin, Anayasanın ilk üç maddesi, Türklük tanımı, anadilde eğitim konularındaki Türk milliyetçiliği ile taban tabana zıt görüşleri ile, PKK, FETÖ konusundaki açıklamaları göz önüne alındığında, partinin vitrine koyduğu bu tür kişilerle, nereye savrulduğu meçhuldür. Temsil noktasındaki, bu zihniyet sahiplerini kabullenmek milliyetçi, muhafazakâr insanlar için mümkün değildir.

-Genel Başkanımızın “kafama silah dayasalar Cumhur ittifakı ile olmaz” ifadesine rağmen, kamuoyu, gelecekte İYİ Parti’nin nerede konumlanacağından emin olamamaktadır. Bunun temel sebebi, kamuoyuna güven vermeyen, geçmiş ahlaki zafiyetleri bilinen, operasyonel siyaset simsarlarının İyi Partinin üst karar mekanizmalarında çok etkili olduklarının bilinmesidir. Kamuoyunun şüphe ile bu baktığı isimler, bizzat Sn. Genel Başkan tarafından da yakından bilinmesine rağmen ısrarla üst düzey görevlerde tutulmaktadır. Bu konuda kamuoyuna güven verecek isimler partiden dışlanarak geleceğe dair bir takım ön hazırlıklar yapılmaktadır. Bu sebeple, İYİ Parti Genel Kurulunda yaşanılan kara liste ile tasfiye operasyonunun amacı Cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP için büyük handikap olan, yüzde 51 baraj şartından ayrı düşünülemez.

-Hiçbir siyasi partide Genel Başkana rağmen bir tasarrufun söz konusu olmayacağını bilecek kadar hayat ve siyasi tecrübemiz vardır. Bu sebeple her iki Genel Kurulda yaşanılan operasyonların Sayın Meral Akşener’in bilgisi dışında yapılması mümkün değildir.

-Devlet yönetmek çok ciddi bir iştir ve bunu göstermek için öncelikle, sorumluluğunu taşıdığınız siyasi partiyi, siyasi ahlak, adalet, vefa gibi kavramları öne çıkararak yönetmek, size güvenenlere verdiğiniz sözlere sadık kalmak, fikri sapmalara izin vermemek ve huzuru sağlayabilmek gerekir.

YAŞANANLAR GENEL BAŞKANIN BİLGİSİ DAHİLİNDE

Koncuk sıraladığı sorunların partiye karşı kendisinde derin bir güvensizlik oluşturduğunu belirterek, “Türkiye ve Türk Milletine böyle bir anlayışla hizmet edilebileceğini mümkün görmüyorum. Genel Başkanın bu yaşananların dışında olduğuna dair zerre inancım kalmış olsa, kalır ve mücadeleye devam ederdim, ancak tespitlerim, yaşadıklarımızın tamamının bizzat Sayın Genel Başkanın bilgisi dâhilinde olduğunu göstermektedir. Ahlaki olan daha fazla kırgınlıklar oluşmadan, herkes kendi yoluna anlayışı ile birlikteliğimizi sonlandırmaktadır. İYİ Parti ile Milletvekili ve üye olarak bir bağlantım kalmamıştır” dedi.

MİLLETVEKİLİ SAYISI 43'DEN 36'YA DÜŞTÜ

İYİ Parti 24 Haziran 2018 seçimlerinde 43 milletvekili kazandı. Gültekin Uysal ayrılıp genel başkanlığını yaptığı Demokrat Parti’ye geçerken Milletvekilleri Tuğba Çokal ve Tamer Akkal AK Parti’ye, Hayati Arkaz MHP’ye katıldı. İsmail Ok, Fatih Mehmet Şeker istifa ederek bağımsız milletvekili oldu. Özdağ'ın ihracı, Koncuk'un istifasının ardından İYİ Parti’nin milletvekili sayısı 36'ya düştü.

ÖZDAĞ'IN İHRACINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

İYİ Parti'den Ümit Özdağ'ın ihracına ilişkin şu açıklama yapıldı:

"İYİ Parti Müşterek Disiplin Kurulu'nun 16 Kasım tarihli toplantısında gündeme alınan İYİ Parti Kurucu Üyesi, İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın eylemlerinin;

İYİ Parti Tüzüğü’nün 76/D maddesinde düzenlenen;
“a) İnsan hakları, demokrasi ve hukuk devleti gibi en temel ilkeleri yok sayıcı davranış ve eylemlerin içerisinde bulunmak ve

l) Genel Başkan, Başkanlık Divanı, Genel İdare Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu, Merkez Danışma ve Yüksek İstişare Kurulu üyeleri ile İYİ Parti milletvekilleri ve belediye başkanları aleyhinde sosyal medyadan, yazılı veya görsel basın yolu ile asılsız iddialarda bulunmak ve bunları tekrarlamak”, hükümleri kapsamında olduğu tespit edilerek soruşturulanın İYİ Parti tüzüğünün 76/D-a ve l maddeleri gereğince İYİ Parti üyeliğinden, Kurucular Kurulu Üyeliği de dahil olmak üzere kesin olarak çıkarılmasına Müşterek Disiplin Kurulu tarafından oybirliğiyle karar verilmiştir.

DİSİPLİN SÜRECİ NASIL İŞLEDİ

Katıldığı televizyon programında İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'nun 'FETÖ'cü' olduğu yönündeki iddialarının ardından Özdağ hakkında, Kavuncu tarafından suç duyurusunda bulunulmuştu. 

Daha sonra parti teşkilatları, Özdağ'ın beyanlarının gerçek dışı ve iftira olduğunun belirtildiği dilekçeleri genel merkeze ileterek, Özdağ'ın partiden ihraç edilmesini istemişti.

 Genel Başkan Meral Akşener ise teşkilatlardan gelen başvuru ve talepleri değerlendirerek, Özdağ'ın Disiplin Kurulu'na sevkine karar vermişti. Bu gelişmenin ardından Özdağ'a ilişkin dosyayı görüşen Kurul, Özdağ'ın iddiaları ve açıklamalarıyla ilgili savunmasının alınması kararını vermişti.

Özdağ da savunmasını partiye yazılı olarak iletmişti.

İSMAİL KONCUK KİMDİR?

İsmail Koncuk, 24 Mayıs 1959 Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanlığı yapan Koncuk, 2008'de ise Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanlığı'na seçildi. Bu görevini 2018'e kadar sürdürdü. Koncuk, 2018'de MHP'nin baskısıyla görevi bırakmak zorunda kaldığını duyurdu ve bu tarihte İYİ Parti'ye katıldı. İYİ Parti'den 27. Dönem Milletvekili seçilen İsmail Koncuk'un ismi, İYİ Parti'nin son kurultayında parti yönetimine seçilmeyecekler listesinde olduğu iddiasıyla gündeme gelmişti. İsmail Koncuk 16 Kasım 2020'de İYİ Parti'den ihraç edildi.

ÜMİT ÖZDAĞ KİMDİR?

Ümit Özdağ, 1961 yılında Japonya'nın başkenti Tokyo'da doğdu. 1999’da Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni, 2003’te Diyanet Araştırmaları Merkezi’ni, 2006’da ise 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nü kurdu.MHP’nin 19 Kasım 2006’da yapılacak 8. Olağan Kongresi öncesinde Devlet Bahçeli’ye karşı genel başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Ancak kongreden 2 gün önce MHP yönetimi tarafından partiden ihraç edilmesi üzerine kongrede aday olamadı. Mahkeme kararıyla yeniden MHP üyesi olan Ümit Özdağ, partisinin Gaziantep 1. sıra adayı olarak girdiği Haziran ve Kasım 2015 genel seçimlerinde TBMM milletvekili seçildi. 14 Kasım 2015’te MHP Genel Başkan Yardımcılığına getirildi; parti içi demokrasi gereğince kongre düzenlenmesini talep ederek 24 Şubat 2016 tarihinde bu görevinden istifa etti. Nisan 2016 tarihinde MHP Genel Başkanlığına adaylığını koydu ancak uzun süre yargı süreci sonucunda kongrenin iptal edilmesinin ardından Kasım 2016'da partisinden ihraç edildi. İYİ Parti'nin kuruluşunda yer alan Ümit Özdağ, İstanbul'dan 27. Dönem Milletvekili seçildi. Özdağ, Kasım 16 Kasım 2020'de İYİ Parti'den ihraç edildi.  (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER