Uzmanlar 'zirve'ye temkinli: Her şey belirsiz!

ABD ile Kuzey Kore gerçekten barışacak mı? Trump ile Kim arasındaki tarihi zirve ne anlama geliyor? Uzmanlar, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaya fazlasıyla temkinli yaklaşıyor...

Uzmanlar 'zirve'ye temkinli: Her şey belirsiz!
ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong un arasındaki zirve ‘tarihi’ olarak yorumlansa da, uzmanlar iki ülke arasında imzalanan mutabakata temkinli yaklaşıyor. İmzalanan anlaşmanın ayrıntı içermemesi, Kuzey Kore’nin nükleerden nasıl arındırılacağının ve ABD’nin bunun karşılığında yaptırımları nasıl kaldıracağının açıkça belirtilmemesi eleştiri topladı.


‘AYRINTI YOK’

İki liderin imzaladığı anlaşma, ‘Kore yarımadasının nükleerden tamamen arındırılmasını’ ve ABD’nin bunun karşılığında Kuzey Kore’ye güvenlik garantisi vermesini öngörüyor. Fakat bu iki amaca nasıl ulaşılacağına dair fazla ayrıntı verilmiyor. Sürecin başlatılması için gerekli olan devam müzakerelerinin ne zaman başlayacağına dair bir takvim açıklanmış değil. Kuzey Kore ile ABD 1950-53’teki Kore Savaşı’ndan bu yana hâlâ teknik olarak savaştayken, nihai barış anlaşması imzalanacağına dair bir atıf da yapılmadı.

’10 YIL ÖNCEKİ NOKTADAYIZ’

Reuters ajansına konuşan siyaset uzmanları da bu durumu sorgulayarak, zirvenin sadece sembolik olduğunu ve elle tutulur bir sonuç getirmediğini söyledi. ABD’de yeni muhafazakâr tavrıyla tanınan Demokrasileri Savunma Vakfı’nın kıdemli uzmanlarından Anthony Ruggiero, “Müzakereleri 10 yıl önce bıraktığımız noktanın yeniden ilanı gibi görünüyor; ileriye doğru önemli bir adım değil” dedi.

‘ÇOK ERKEN’

Çin merkezli düşünce kuruluşu Pangoal’da uzman olan Li Nan da benzer bir görüş beyan ederek, buluşmanın sadece sembolik önemi olduğunu savundu. Li, Gelinen noktayı Kuzey Kore-ABD ilişkilerinde dönüm noktası olarak nitelemek için çok erken” diye konuştu.

‘KUZEY KORE DE ABD’DEN ÇEKİLME İSTEYECEK’

The Guardian gazetesi ise ilgili haberinde, ‘Kore yarımadasının nükleerden arındırılması’ ifadelerinin iki ülkede farklı algılandığını vurguladı. Zira Washington’dan bakıldığında bu hedef Kim’in nükleer hedeflerinden vazgeçmesi olarak yorumlanırken, Pyonyang’a göre bu hedef ABD’nin Güney Kore’ye sağladığı nükleer şemsiyenin kaldırılmasını ve belki de sınırdaki 28 bin 500 Amerikan askerinin çekilmesini de kapsıyor.

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2018, 23:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER