Van Kalesi eteklerinde Newroz kutlaması

Vanlılar Newroz kutlamaları için Van Kalesi'nin eteklerinde buluştu. Newroz ateşi Barış Anneleri tarafından yakıldı. Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya'nın gönderdiği mesaj okundu.

Van Kalesi eteklerinde Newroz kutlaması
Van Kalesi eteklerinde bir araya gelen yüzbinlerce Vanlı en kalabalık Newroz’lardan birisine tanıklık ediyor. ‘Leyla Güven’ sloganları atılan alanda Newroz ateşini barış anneleri yaktı.


Van’da konuşan DBP İl Eşbaşkanı Aynur Tarhan, Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi eylemine dikkat çekerek, “Newroz Leyla ye. İmralı tecridini bu direniş ve coşkuyla kıracağız. Buradan Van’ın selamlarını Leyla Güven ve açlık grevinde olanlara gönderiyoruz” dedi.

‘2013 NEWROZ’UNU ANDIRIYOR’

Ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede bu yılki Newroz’un 2013 Newroz’unu andırdığını dile getirerek, “O yıl Amed Newroz’unda Sayın Öcalan’ın mesajı bekleniyordu. Tüm halklar bu mesajı bekliyordu. Ne zamanki Dolmabahçe Mutabakatı yok sayıldı, o günden sonra bu ülkeye karanlığa doğru gitmeye başladı. O günden sonra çıplak bedenler teşhir edildi. O zaman sokaklarda cansız bedenler günlerce bekletildi. O zaman belediyelere kayyum atandı. Bu halk görmediği zulmü gördü. Ama bugün ki ruh, 2013 Newroz’unu andırıyor” dedi.

İki dönem kendisine belediye eşbaşkanlığı görevini layık gören halka teşekkür eden Kaya, “5 yıl önce yine bir Newroz gününde; belediyeyi kazandığımızda yapacaklarımızı sizlerin huzurunda açıklamış ve söz vermiştik. İktidarın tüm baskı politikaları ve imkansızlıklara rağmen elimizden gelen tüm çabayı gösterdik. Yaptığımız birçok çalışmamız kayyum politikası ile kesintiye uğradı, birçok çalışmamız ise siyasi iktidarın engellerine takıldı. Ancak imkanlarımızın el verdiği ne varsa sizlere hizmet olarak sunduk ve emanetinize asla ve asla leke sürmedik. Şimdi de bizim sizden aldığımız emaneti başımız dik ve alnımız ak bir şekilde gelecek arkadaşlarımıza devrediyoruz. İki dönemdir bize bu onurlu görevi layık gören siz halkımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu tarihi fırsatı halkımızın çok iyi değerlendireceğine yürekten inanıyor, size ve tüm belediye eşbaşkan adaylarımıza başarılar diliyoruz” dedi.

TEMELLİ: BEN KÜRT’ÜM, TÜRK’ÜM, TÜRKİYELİYİM

Eşiyle birlikte sahneye çıkıp konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt vererek, “Cumhurbaşkanı, gittiği her yerde bize ‘terörist’ diyor. Bizi size şikayet ediyor. Diyor ki ‘Kürt bile değil’. Ben de diyorum ki ‘Ben Kürt’üm, Türk’üm, Türkiyeliyim’. Biz bir arada yaşayacağız” dedi.

Mutlaka kazanacağız” şiarıyla Van Kalesi eteğinde kutlanan Newroz’a yüzbinler katılarak, AKP iktidarının baskıcı politikalarına karşı net mesajlar verdi. Yapılan konuşmaların ardından sanatçı Kadir Çat, seslendirdiği ezgilerle kitleyi coşturdu. Daha sonra “Diren ha Diyarbekir diren” şarkısı eşliğinde Newroz kutlaması sona ererken, kitle kent merkezine kadar sloganlarla yürüdü. (Kaynak: MA)

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2019, 11:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER