YSK'nin ret kararına CHP ve HDP'den tepki 

YSK’nin CHP, HDP ve Vatan Partisi’nin ‘Tam kanunsuzluk’ iddiasıyla referandumun iptali için başvuruları reddetmesine CHP ve HDP’den tepki geldi.

YSK'nin ret kararına CHP ve HDP'den tepki 
YSK’nin CHP, HDP ve Vatan Partisi’nin  ‘Tam kanunsuzluk’ iddiasıyla referandumun iptali için başvuruları reddetmesi ile ilgili Evrensel’e görüş veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ve HDP YSK Temsilcisi Mehmet Tiryaki karara tepki gösterdi.

‘AİHM’YE GİDECEĞİZ’

YSK’nin verdiği kararın hukuku yerle bir ettiğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, “Bu kadar büyük ihlallerin, hukuksuzlukların yaşandığı günün değerlendirilmesinde kanun uygulamadı ve bugün de o kanun uygulamaması ile birlikte verdiği karar da şaşırtmadı. Böyle olacağı belliydi zaten, o yüzden biz bunu yok hükmünde sayarız ama hukuk sürecini de tüketmemiz lazım. Anayasa Mahkemesi hangi noktada gidilecek, kanunda ‘YSK kararları kesindir’ deniyor ama bu tam hukuksuzluk yani. Hukukçu arkadaşlarımız hepsini değerlendirecek. Ondan sonra AİHM konusunda da bütün değerlendirmelerimizi yapacağız. Ona göre bir karar vereceğiz” dedi. 

Türkiye’nin her yerinden yağmur gibi gelen şikayetlerin yok sayıldığını söyleyen Aksünger, 
“Normalde seçim günü zaten öyle bir muğlak duruma düşürdü ki bu konuyu, sarih olan bir maddeyi uygulamıyor ve sabahın köründe biz bunları kendilerine bildirmişiz. Bu çok büyük bir ihlal, Türkiye’nin her yerinde var çünkü. Bir iki tane konudan bahsetmiyoruz, Türkiye’nin her yerinden yağmur gibi gelen bir konuyu şikayet ettik. YSK Başkanı ‘oylar sahte değil’ diyor, o oyların sahte olup olmadığını bilme durumu da sıfır benim gözümde. Neden, o kadar oyu tek tek gözden geçirip bunlar gerçekten filigran mı ona bakmak lazım. Hepsine baktı mı YSK Başkanı?” diye sordu. 

Aksünger, seçmenin iradesinin korunduğu iddialarına da yanıt verdi, “Burada kim kimin oyunu gasbediyor, biz bir kanun uygulanmasını istiyoruz, kanunlar insanların haklarını korumak ve hileyi önlemek için yapılır zaten. O zaman damganın ne anlamı var, niye mühür basıyorsunuz? Bunlara gerek yok o zaman” dedi. 

‘BİR ÇOK İHLALLE KARŞILAŞILDI’

HDP YSK Temsilcisi Mehmet Tiryaki de oylama günü sandık başındaki parti müşahitlerinin engellendiğini kaydetti. Tiryaki, sadece kırsal bölgelerde ve güneydoğuda değil, Ankara’da da müşahitlerin ve seçmenlerin oy sayımını izlemesinin engellendiğini dile getirdi. En büyük sorunun ise YSK’nin mühürsüz oyların geçerli sayılması kararı olduğunu vurgulayan Tiryaki, “Bu karar alınırken de itiraz ettik. YSK’nin eğitim çalışmaları sonrasında bu tür oyların geçersiz sayılacağını anlatmasını anımsattık. Sayıma geçildikten sonra bu kararın alınmasının olumsuz sonuçlarını söyledik. Ancak YSK mühürsüz veya evet mühürlü oyların geçersiz olacağına karar verdi. Bu oyların ne kadar olduğunu bilemiyoruz. Temel itirazlarımız bunlardı. Bunun YSK’ye olan güveni zedelediğini, iptal edilmesi gerektiğini söyledik. Ancak YSK kararından geri dönmedi. 11 YSK üyesinden 10 tanesi de reddetti. Genel merkezimiz ve hukukçularımızla ayrıntılı bir açıklama yapacağız” diye konuştu.
YSK’nin kararı sonrası Türkiye genelinde en az 14 ilde vatandaşlar sokağa çıkarak protesto eylemleri gerçekleştirmişti. 

‘ORGANİZE BİR SEÇİM HİLESİ, OY HIRSIZLIĞI’

YSK’nin kararını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK’nin referandum iptal başvurularının reddedilmesine ilişkin, yaptığı değerlendirmede, “Meşruiyet sorununu büyüterek devam etmiştir. İptal kararı verseydi meşruiyet tartışması ciddi bir şekilde çözülmüş olacaktı. YSK, kendisini kanun koyucunun yerine koymuştur. Mühürsüz oy pusulası ve zarfların geçerli sayılması suretiyle YSK, seçim hilesine fırsat vermiştir. Organize bir seçim hilesi, oy hırsızlığı diyoruz” dedi. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2017, 11:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER