Artvin ve Rize sele teslim

Rize ve Artvin'de etkili olan yağış sele yol açtı. Birçok köye ulaşım kapandı. Artvin'de bir kişinin kaybolduğu iddia edildi.

Artvin ve Rize sele teslim

Geçen hafta Rize'de 6 kişi ölmesine, 2 kişinin kaybolmasına yol açan yağışlar etkisini sürdürüyor. Rize'de Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde sele dönüşen yağış sonrası bazı bölgelerde dereler taştı. Fındıklı'da Arılı Deresi'nin taşmasıyla yamaçlar koptu ve onlarca köy sel ve heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı.

Artvin Arhavi'de ise ilçe merkezlerinden geçen dereler taştı. Selde bir kişinin kaybolduğu iddia edildi.

Rize Valisi Kemal Çeber olayla ilgili, “4 saat daha yoğun yağış var. Mahsur kalan 9 kişiyi kurtardık. 2 köy boşaltıldı, 5 yol kapandı. 4 saat daha yoğun yağış bekliyoruz" dedi.

Fındıklı ve Ardeşen'in yağıştan çok etkilendiğini belirten Çeber, "Fırtına vadimiz var, oralarda taşmalar oldu. 5 köy yolumuz kapalı. Bunlardan 4'ünü güvenlik nedeniyle biz kapattık. Yoldaki herhangi bir riske karşı. Bir köy yolumuz da heyelan nedeniyle kapalı. Mahsur kalan 2 vatandaşımız vardı. Bunlar Hara Köyü'ndeydi onları da AFAD ekipleri kurtardı. İlçe merkezinde DSİ'ye ait bir duvarda yıkılma oldu. Orada trafiği tedbirli veriyoruz. Aralı Köyü'nde de tedbir amaçlı 2 tane köyümüzü boşalttık" diye konuştu.

Karadeniz Sahil Yolu'nun bazı bölgelerinde su birikintileri olduğunu belirten vali, sürücüleri dikkatli olmaya davet etti. Artvin'deki yağışla ilgili de konuşan Çeber, ilin bazı ekiplerinin Arhavi'ye sevk edildiğini aktardı. Rize'de 655 yapının tamamen dere yatağının içine yapıldığını, bu sürecin 50-60 yıl içinde gerçekleştiğini vurgulayan Çeber, "Karadeniz'i bu afet kaderinden kurtarmamız lazım bu anlamda vatandaşlarımızla birlikte çalışmaları sürdüreceğiz" dedi. 

'BAYRAMDAN SONRA TEBLİGATLAR YAPILACAK'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da dere güzergahında kalan yapılarla ilgili bayramdan sonra tebligatların yapılacağını belirterek, "İklim Değişikliği Eylem Planı kapsamındaki tespitlerimiz çerçevesinde Rize'de dere güzergahı üzerindeki 665 yapı tespit ettik. Bir de heyelan riski taşıyanlar var. Dere güzergahında kalan yapıları netleştirdik. Heyelan riski taşıyanlarla ilgili tespitler sürüyor. Bu konuyla ilgili vatandaşlarımıza bayramdan sonra tebligatlarımızı yapacağız. Taşınma ve kira yardımı vereceğiz. TOKİ Başkanlığımız eliyle ilk etapta 550 konut yapım sürecini de başlattık. Bu konutları dere güzergahındaki riskli yapı sahipleri için yapıyoruz" dedi.

'TAHLİYELER DEVAM EDİYOR'

Arhavi ilçesindeki sel bölgesine gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da ilçede incelemelerde bulundu. Bakan Soylu, Bakan Soylu, “Arhavi’ye 170 kg, Hopa’ya da 183 kg yağış düştü. Hopa’da yağış nedeniyle bir şey yok. Murgul’da var. Yağmurun şiddet merkezi etkilediği alan hem Arhavi oldu hem de Murgul oldu. Murgul’a da gideceğiz. Özellikle ana derenin tahkimatları yıkması sonucu Boğaziçi Mahallesi'ne yönelik sel baskını su baskını oldu, alt katların tamamı su doldu, mahsur kalan vatandaşlarımız oldu. AFAD, AKUT, JAK ve belediye ekipleri herkes elinden gelen gayreti göstererek ciddi bir şekilde tahliyeler gerçekleştirildi, tahliyeler gerçekleştirilmeye de devam ediyor” diye konuştu.

ŞELALENİN BULUNDUĞU BÖLGEDE MAHSUR KALANLAR KURTARILDI

Arhavi'de Mençuna Şelalesi'nin bulunduğu bölgede mahsur kalan 8'i çocuk 18 kişi kurtarıldı.

Küçük köye bağlı Orta Mahalle mevkisinde üç aracın seyrettiği yolun bir bölümünde sel nedeniyle kopma meydana geldi. Durumu fark eden sürücüler geri manevra yaparak sel sularına kapılmaktan son anda kurtuldu. Minibüslerden biri daha sonra sel sularına kapılarak dereye sürüklendi. İki minibüste bulunan 13 kişi ile otomobildeki 5 kişilik aile, güvenli bölgeye geçerek cep telefonu ile ulaştıkları jandarmadan yardım istedi. Yetkililer, Rize AKUT ekibini 8'i çocuk 18 kişiyi kurtarmak için bölgeye sevk etti. Araçla belli bir bölgeye kadar gidebilen ekipler, dağlık bölgeyi de yürüyerek geçerek mahsur kalan kişilere ulaştı. Araçların bulunduğu Çifteköprüler mevkiine kadar çocuklardan bazılarını kucak ve sırtlarında taşıyan ekipler, bu kişileri daha sonra ilçe merkezine ulaştırdı.

3 BİN 45 ABONE ELEKTRİKSİZ KALDI

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Artvin ve Rize'deki sel nedeniyle 3 bin 45 abonenin elektriksiz kaldığını açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Artvin ve Rize'de meydana gelen sel felaketinin ardından 56 trafo hasar nedeniyle, 67 trafo can ve mal güvenliği önlemleri için devreden çıkarılmıştır. Sel nedeniyle 3 bin 45 abone elektriksiz kalmıştır. 9 bin 650 abonenin enerjileri güvenlik önlemleri kapsamında kesilmiştir" denildi.

Bölgede hasar tespit ve onarım çalışmalarının devam ettiği, bölgenin bir an önce enerjiye kavuşturulması için ekiplerin sahada olduğu belirtildi. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER