FİSA çocuklar için Türkçe, Arapça, Kürtçe 'korona kartları' hazırladı

Covid-19 salgınının çocuklara yaş gruplarına uygun ve doğru bir şekilde anlatılmasını amaçlayan FİSA Çocuk Hakları Merkezi, 5-11 yaş arası çocuklar için video, 12 yaş ve üzeri çocuklar için ise dört farklı dilde bilgilendirme kartları hazırladı.

FİSA çocuklar için Türkçe, Arapça, Kürtçe 'korona kartları' hazırladı
FİSA Çocuk Hakları Merkezi, korona virüsü salgınının 5-11 yaş arası çocuklara doğru anlatılması için “Çocuklar için Koronaa!” adlı video hazırladı. Merkez, 12 yaş ve üzeri yaşlardaki çocuklar için ise Türkçe, Arapça ve Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde bilgilendirme kartlarını erişime açtı.

Salgının çocuklara yaşlarına uygun şekilde doğru bir biçimde anlatılmasını hedefleyen merkez yaptığı açıklamada, “Türkiye’de yetişkinlere, salgın döneminde çocuklara karşı yaklaşımlarının nasıl olması gerektiğinden, boş zamanlara yönelik etkinlik önerilerine dek yapılan yayınlar bulunmakta ancak bu yayınların çocuk dostu olmadığı ve yalnızca Türkçe olduğu unutulmamalıdır. Oysa ki, Türkiye’de Türkçe bilmeyen, anadili farklı olan pek çok çocuk bulunmaktadır. Bunların başında da Mülteci çocuklar bulunmaktadır” denildi.

‘SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ’

Çocuklara ilişkin bilgilendirmenin yalnızca virüsten korunma yollarına ilişkin olmaması gerektiğini belirten merkez, “FİSA Çocuk Hakları Merkezi olarak, her çocuğun kendi anadilinde bilgilendirilme hakkının öncelikle devletlerin yükümlülüğü olduğunu hatırlatır, çocukların salgından korunmaları ile ilgili hazırladığımız görselleri ve videoları tüm çocuklarla paylaşırız. Aynı zamanda çevirisini gerçekleştirdiğimiz, BM Çocuk Hakları Komitesi’nin salgın döneminde çocuk haklarına dair devletlere çağrısını hatırlatır, bu çağrı kapsamında hükümetin çocuk hakları konusunda atacağı adımları izleyeceğimizi, herhangi bir konuda destek istenmesi konusunda sorumluluk almaya hazır olduğumuzu paylaşmak isteriz” dedi.

FİSA Çocuk Hakları Merkezi’nin çocuklar için hazırladığı materyallere şu adresler üzerinden ulaşılabiliyor: 

12 YAŞ VE ÜZERİ İÇİN: https://chm.fisa.org.tr/12-yas-ve-uzeri/

5-11 YAŞ İÇİN: https://chm.fisa.org.tr/5-11-yas/

DUVAR

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2020, 13:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER