ABD: Türkiye, Demokratik Suriye Güçleri ile çatışmamalı

ABD Savunma Bakanı Carter, Türkiye’nin Demokratik Suriye Güçleri ile çatışmamasını istediklerini dile getirerek, odak noktasının IŞİD ile mücadele olması gerektiğini söyledi. Carter ayrıca, YPG’nin Menbic operasyonu sonrası Fırat’ın doğusuna çekildiğini belirtti.

ABD: Türkiye, Demokratik Suriye Güçleri ile çatışmamalı

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Hindistan Savunma Bakanı Manohar Parrikar ile Pentagon’da yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, soruları cevapladı.

Türkiye’den Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile çatışmamasını istediklerini dile getiren Carter, odak noktasının IŞİD ile mücadele olması gerektiğini söyledi.

“Türkiye’den IŞİD ile mücadeleye odaklanmış şekilde kalmasını, DSG ile çatışmaya girmemesini istedik. Son günlerde bir dizi temaslarımız oldu.” dedi.

Ashton Carter, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’ın bu konuda Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile pazar günü konuştuğu bilgisini verdi ve kendisinin de Savunma Bakanı Fikri Işık ile gelecek hafta konuyu ele almak istediğini aktardı.

“YPG Fırat’ın doğusuna çekiliyor”

Carter, “Türkiye, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ne olduğuyla ilgili sizin görüşlerinize katılıyor mu?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Türkiye ile konuştuğumuz konulardan biri, DSG’nin farklı unsurlarının nerede olduğunu açıkça ortaya koymak. DSG içinde YPG ile bağlantılı Kürt gruplar da var. Ortak çıkarımız doğrultusunda ortak düşmanımız IŞİD’i yenilgiye uğratmak adına onlarla çalışıyoruz.

“DSG’nin YPG bölümü hakkında Türkiye’nin tarihten gelen ciddi endişeleri ve pratik bakımdan şu anda bir muhalefetinin bulunduğunu çok iyi anlıyoruz. Türkiye de bizim DSG ile çalışma niyetimizin nedeninin IŞİD ile savaşmak olduğunu anlıyor.

“Türkiye ile yapabileceğimiz ve yaptığımız DSG içindeki YPG unsurlarının nerede olduklarını, nerede olmadıklarını belirlemek.

“Hem DSG hem YPG ile mutabakatımız YPG’nin Menbic operasyonu sonrasında Fırat’ın doğusuna çekilmesiydi ve çekiliyorlar. Doğal olarak bu durum onları Cerablus bölgesine inen Türk güçlerinden ayıracak ve Türk güçlerinin oldukları yerde kalmalarını sağlayacak.”

“Taraflar karşı karşıya gelmemeli”

Türkiye’nin sınırını güvenlik altına aldığını ve bunu da tamamıyla desteklediklerini belirten Carter, IŞİD ile mücadele eden tarafların karşı karşıya gelmesini istemediklerini söyledi.

“İki tarafın birbiriyle karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Birbirleriyle tarihi farklılıkları bulunduğunu da anlıyoruz. Ancak Amerikan çıkarları gayet açıktır. Tıpkı onların istediği gibi IŞİD ile mücadele istiyoruz. Herkese de ‘Gelin önceliklerimizi koruyalım’ diyoruz ve çatışma ihtimalini azaltmak için yardımcı oluyoruz.”

“DSG, Menbic’te etkili olduğunu kanıtladı”

“Stratejinizi değiştirmiyorsunuz yani, doğru mu?” şeklindeki soru üzerine Carter, “Hayır, stratejimiz gayet başarılı oldu. DSG, Menbic’te çok etkili olduğunu kanıtladı. Türkiye de sadece IŞİD karşıtı ortak olarak değil, aynı zamanda NATO müttefiki olarak da aşırı derecede etkili” ifadesini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2016, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER