Bilgen: 'Belediyelere kayyum'un KHK ile getirilmesi kanun hilesidir

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, hükümetin torba yasa ile geçiremediği belediyelere kayyum ataması ve Şırnak ile Hakkari’nin il statüsünden çıkarılması ile ilgili düzenlemenin KHK ile hayata geçirilmek istendiğini söyledi. Bilgen, “düzenlemenin KHK ile gündeme alınıyor olması doğrudan doğruya yasaya yönelik bir hiledir” dedi.

Bilgen: 'Belediyelere kayyum'un KHK ile getirilmesi kanun hilesidir

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP Genel Merkezi’nde güncel gelişmelere ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Ayhan Bilgen’in konuşmasından bazı başlıklar şöyle:

Cerablus operasyonu

“Türkiye’nin Cerablus operasyonu soru işaretleriyle doludur. Cerablus ile başlamış olsa da ne kadar süreceği, neyi hedeflediği konusunda kaygı duyulmaya değer bir muğlaklığın olduğu bir operasyondur.

“Bir bölümü özellikle 15 Temmuz’da yıpranan bazı kurumların saygınlığını koruma eğilimi için bir algı operasyonu olabilir. Yine Türkiye’de yaygın biçimde zihinlere işlenmeye çalışılan birbirleriyle çatışan örgütleri birbirleriyle ilişkilendirerek toplum zihninde bir algı oluşturmaya dönük çaba açısından bir algı operasyonu olabilir.

“Maceracı siyasetten bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor”

“Ama sonuç olarak birilerinin Cerablus’ta geçirme hevesinin bedelini bu ülkenin yoksul çocuklarının ailelerinin de bayramı gözyaşı içerisinde geçirmesine sebep olacaktır. O açıdan maceracı siyasetten bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor.

Cerablus operasyonunda yanıt bekleyen sorular

“Cerablus 17 aydır IŞİD işgali altındaydı. Türkiye Cerablus’a girdiğinde nasıl bir tepkiyle karşılaştı ve ne kadar bir IŞİD kuvveti vardı?

“Nasıl çatışma oldu, Türkiye ne kadar kayıp verdi? Bu konuda çok ciddi şüphe uyandıracak sorular var.

“Eğer Cerablus’ta o kadar işkenceyi yapan sadece 7 IŞİD’li ise şimdiye kadar neyi bekledik.

“Ama görünen o ki mesele IŞİD değil, tam tersine neredeyse IŞİD bölgede tutulma ihtimali zayıfladıkça, IŞİD’in kontrolünden çıkacak yerler DSG’nin denetimine girmesin diye bir telaşla operasyon içerisinde operasyonla tarif edilecek bir tutumla karşı karşıyayız.

“Bu operasyonda Nusra’nın yeri neresidir, IŞİD’ten ne kadar farklıdır?

“ÖSO, Suriye’de savaşın başladığı dönemdeki ÖSO mu yoksa IŞİD’ten farkı olmayan yapılar var mıdır? Bütün bunlar TSK’nin ittifakı ise bu hesabının verilmesi ve açıklanması gereken bir durumdur.

“Türkiye düşman üretme yolunu mu seçti?”

“PYD ya da YPG ve DSG’nin Türkiye’yi hedef alabilecek bir eylem bir eylem içerisindeyse gayet tabi bunu bilmek Türkiye toplumunun hakkıdır. Ama böyle bir şey yokken aksine Türkiye ile ittifak yapmak ve Türkiye ile birlikte hareket etme eğilimi varken Türkiye kendisine düşman üretme yolunu seçmişse bu tutum da Suriye’nin barışa ve huzuru kavuşmasını geciktireceği gibi Türkiye’nin iç barışını da tehdit etmeye devam edecektir.

Adli yıl açılışının Saray’da yapılması tartışmaları

“Yargı hiç bağımsız olmadı ne yazık ki. Daha önce yargı mensupları farklı platformlarda brifinglere çağırıyordu. Şimdi brifingi veren makam değiştiğinde yargı bağımsızlığı açısından yaptığımız eleştiriler ortadan kalkmıyor. Yargıtay başkanının bu eleştirileri anlamadaki zorlanmalarını gayet iyi anlıyoruz.

Torba yasada geri çekilen değişiklikler

“(Belediyelere kayyum ataması ve Şırnak ile Hakkari’nin il statüsünden çıkarılması ile ilgili düzenleme). Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile gündeme alınıyor olması doğrudan doğruya yasaya yönelik bir hiledir.

“Yargıtay başkanının da sadece açılışta çıkacak fotoğraf karesini değil bu açıkça kanun hilesinin kendisini dert edinmesi ve bununla ilgili bir uyarı mesajı vermesi gerekiyor.

“İki ilin ilçe yapılmasıyla ilgili karardan üç partinin de muhalefeti ile vazgeçilmiş olması sevindiriciydi. Ama şimdi ortada dolaşan bilgilere göre; o gün yasa yoluyla geçirilemeyen düzenlemenin KHK ile yeniden gündemleştirilmesi ve daha tehlikeli bir girişimiyle karşı karşıyayız.

“Eğer kayyum ile ilgili düzenleme bir torba yasa ile getirilseydi AYM’ye götürmek farklı bir prosedüre bağlı olacaktı ve bu konuda hükümeti tehdit edecek bir riskli ile karşı karşıya kalacaktık.

“Ama şimdi OHAL ile ilgili olmadığı halde bu düzenlemelerin bir KHK ile bir oldu bitti ile fiili durum oluşturarak gündeme getirilmesi büyük endişe uyandırıyor. Oysa bu uyarılardan ders çıkarmak son derece önemli olacaktır.”

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2016, 12:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER