ABD, AYM'nin Dündar ve Gül kararından 'memnun'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkında tahliye kararı veren Anayasa Mahkemesi’nin kararından ‘memnuniyet duyduklarını’ açıkladı.

ABD, AYM'nin Dündar ve Gül kararından 'memnun'

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında tahliye kararı vermesiyle ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, düzenlediği basın toplantısında konu ile ilgili, “Yargılama süreci bile olmadan hapse atılan iki gazetecinin serbest bırakılmaları kararından memnuniyet duyuyoruz. Konuyu yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Bu bizim için temel değerlerden biri. Basın özgürlüğü konusu Türkiye toplumu ve demokrasisi için de temel değerlerden biri ve anayasa tarafından da güvence altında,” dedi.

AYM’nin kararına ‘uymayacağını’ ve ‘saygı duymadığını’ ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadeleri de sorulan Toner, “Herhangi bir hükümetin basın ve düşünceyi açıklama özgürlüğünün çanına ot tıkama ve sindirme girişimlerine ilişkin kaygılarımız konusunda endişelerimizi her zaman dile getirdik,” yanıtını verdi.

Türkiye’yle ABD’nin müttefik olduğunu da vurgulayan Toner, “Açıkçası her konuda aynı fikirde değiliz, ama birçok konuda görüş birliğindeyiz. Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelede verdiği katkıya müteşekkiriz ve Türkiye ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz,” dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2016, 16:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER