ABD'de Johnson&Johnson aşısının askıya alınması önerildi

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 'nadir görülen kan pıhtılaşması vakaları' nedeniyle Johnson & Johnson aşısının durdurulmasını tavsiye etti.

ABD'de Johnson&Johnson aşısının askıya alınması önerildi

AstraZeneca aşısının ardından, Johnson & Johnson firmasının Covid-19'a karşı geliştirdiği tek dozlu aşı konusunda da kan pıhtısı tartışması yaşanıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 'nadir görülen kan pıhtılaşması vakaları' nedeniyle bu aşının durdurulmasını tavsiye etti.

Geçtiğimiz hafta dört kişide görülen kan pıhtılaşması nedeniyle Johnson & Johnson aşısı için inceleme başlatmış olan Avrupa İlaç Ajansı henüz böyle bir karar açıklamamış olsa da, Johnson & Johnson firması kıtaya aşı gönderimini kendi kararlarıyla ertelediklerini açıkladı.

CDC ve FDA, tavsiye kararına gerekçe olarak bu aşıyı yaptıran altı kişide kan pıhtılaşması görülmesini gösterdi. Bu kişilerin hepsinin 18-48 yaş arasındaki kadınlar olduğu belirtildi. Açıklamada, bu vakaların araştırılması ve olası neden-sonuç ilişkilerine dair somut verilere ulaşmak için bu aşının kullanımının askıya alınması istendi. 

CDC'nin yarın (çarşamba) düzenleyeceği toplantıda söz konusu kan pıhtısı vakalarını ayrıntılı olarak inceleyeceği belirtildi. FDA'in de ilgili vakalar için araştırma başlattığı belirtildi.

Covid-19 aşılama kampanyasını en hızlı yürüten ülkelerden biri olan ABD'de bugüne dek 6.8 milyon doz Johnson&Johnson aşısı uygulandı. Ülkede Pfizer ve Moderna aşıları da uygulanıyor. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER