ABD Erbil saldırısını Mesrur Barzani ile görüştü: Öfkeliyiz

ABD'nin Erbil'deki askeri üssünü hedef alan roket saldırısında bir kişinin öldüğü, en az beş kişinin yaralandığı açıklandı. Saldırıyı üstlenen İran yanlısı Saraya Evliya El Dam örgütü, 'Irak'taki Amerikan işgalini hedef aldıklarını' duyurdu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani'yle görüşen ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise 'öfkeli' olduklarını söyledi.

ABD Erbil saldırısını Mesrur Barzani ile görüştü: Öfkeliyiz

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'deki Amerikan üssüne dün gece düzenlenen roket saldırılarında bir sivilin öldüğü, aralarında bir Amerikan vatandaşının da bulunduğu beş sözleşmeli personelin yaralandığı açıklandı. Irak'ta yaklaşık bir yıldır Amerikan askerlerine düzenlenen en ciddi saldırıyı Saraya Evliya El Dam adlı örgüt üstlendi. Örgütten yapılan açıklamada, 'Irak'taki Amerikan işgalinin hedef alındığı' belirtildi.

BLINKEN MESRUR BARZANİ İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise saldırının ardından 'öfkeli' olduklarını söyledi. IKBY Başbakanı Mesrur Barzani'yle görüşen Blinken, 'ABD'nin saldırı nedeniyle öfkeli olduğunu' belirtirken, "Saldırıyı soruşturma ve failleri sorumlu tutma yönündeki çabalarına verdiğimiz desteği iletmek için Başbakan Mesrur Barzani'ye ulaşarak olayı görüştük" ifadelerini kullandı. Blinken, ölen personelin yakınlarına başsağlığı dileyip saldırılar dolayısıyla acı çeken Iraklı ailelere de desteklerini iletti. 

BERHEM SALİH: ÜLKEYİ KAOSA SÜRÜKLEME GİRİŞİMİ

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi IKBY makamlarıyla ortak soruşturma komisyonu kurularak saldırıların perde arkasının aydınlatılacağını açıklarken, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda saldırıyı 'tehlikeli bir girişim' ve 'terör' olarak niteledi. Salih, 'saldırının ülkeyi kaosa sürükleme girişimlerinin bir parçası olduğunu' belirterek, devletin 'teröre ve kanun kaçaklarına karşı mücadelesini sürdüreceği' açıklaması yaptı.

En az üç füzenin düştüğü saldırının ardından Erbil Uluslararası Havalimanı’nda tüm seferler iptal edilmiş durumda.

SALDIRILAR KASIM SÜLEYMANİ SUİKASTI SONRASI ARTTI

Irak'ta bulunan Amerikan askerleri, sivil havalimanının yakınlarındaki bir askeri üssü kullanıyor. Irak'taki Amerikan askerleri, özellikle de İranlı General Kasım Süleymani'nin geçtiğimiz sene Donald Trump yönetimi tarafından Bağdat'ta öldürülmesinin ardından İran yanlısı gruplar tarafından hedef alınıyor. Bağdat'taki saldırıların ardından çok sayıda ABD askeri Erbil'deki üsse çekilmişti. Şii gruplar ise Kürt yönetimini ABD işgaline destek vermekle suçlamıştı. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER