ABD ilk kez veto etmedi: Gazze'de derhal ateşkes tasarısı BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edildi

İsrail'in 7 Ekim'den beri Gazze'de sürdürdüğü saldırılara karşı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'de bir ilk yaşandı.

ABD ilk kez veto etmedi: Gazze'de derhal ateşkes tasarısı BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edildi

Konsey, Gazze'de derhal ateşkes talep eden karar tasarısını kabul etti. Bugüne dek kendi tasarısı hariç tüm girişimleri veto eden ABD'nin bu kez veto hakkını kullanmayarak çekimser kalması dikkat çekti.

Konsey'in 10 geçici üyesi tarafından haleme alan tasarı, ABD hariç diğer dört daimi üyenin de onayını alarak 14 oyla kabul edildi.

HAMAS'TAN İLK AÇIKLAMA: ACİL ESİR TAKASINA HAZIRIZ

Hamas'tan yapılan ilk açıklamada, ateşkes çağrısı yapan BM Güvenlik Konseyi kararını memnuniyetle karşıladıkları belirtildi. Hamas, İsrail'le derhal esir takasına hazır olduklarını şu ifadelerle duyurdu:

"Her iki taraftaki esirlerin serbest bırakılmasına izin veren bir esir takası sürecine bir an önce girişmeye hazır olduğumuzu teyit ediyoruz."

BMGK'nin kararına değinilerek, Gazze'nin tüm bölgelerinde Filistinlilerin hareket özgürlüğü ve insani ihtiyaçlarının sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada, İsrail saldırılarında yıkılan binaların enkazında can veren, aylardır enkaz altında kalan Filistinlilerin defnedilebilmesi amacıyla Gazze Şeridi'ne enkaz kaldırmak için ağır makinaların ulaştırılması ihtiyacına değinildi.

KARAR NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Karar metninde, Gazze'de derhal ve Ramazan ayı boyunca ateşkes ilan edilmesi, aynı zamanda İsrailli tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz biçimde serbest bırakılması öngörülüyor.

NETANYAHU TEHDİT ETMİŞTİ

Oylamanın hemen öncesinde, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ofisinden bir "şantaj" açıklaması yapılmıştı. Netanyahu, ABD'nin tasarıyı veto etmemesi halinde, sivillerin sığındığı Refah kenti için planlanan kara harekâtı için gelecek ay ABD'ye gitmesi planlanan üst düzey İsrailli heyetin ziyaretini iptal etme tehdidinde bulunmuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER