ABD Senatosu da Ermeni Soykırımı'nı tanıdı

ABD Senatosu, Ermeni Soykırımı'nı tanıyan karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Temsilciler Meclisi'nin de geçen ay benzer bir tasarıyı ezici çoğunlukla kabul etmiş olması sonrasında, oylamayı üç kez engelletmiş olan ABD Başkanı Donald Trump'ın ne tepki vereceği merak konusu.

ABD Senatosu da Ermeni Soykırımı'nı tanıdı
Rusya’dan S-400 alımı ve Suriye’de hareket nedeniyle ABD Kongresi’nin Türkiye üzerinde kurduğu baskı tırmanıyor. Temsilciler Meclisi’nin Ermeni Soykırımı’nı geçen ay ezici çoğunlukta tanımasının ardından benzer bir karar Senato’da da onaylandı. Kongre’nin üst kanadı olan Senato, Ermeni Soykırımı’nı 100’e karşı sfır oyla , yani oybirliğiyle tanıdı.


Tasarının bağlayıcı özelliği olmaması nedeniyle, imza için Başkan Donald Trump’a gitmesi gerekmiyor. Bununla birlikte, kendisine yakın senatörleri devreye sokarak tasarının Senato’da onaylanmasını üç kez engelletmiş olan Trump’ın bu karara ne tepki vereceği merak konusu. Zira karar, Trump’ın partisi Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato’nun başkana direnmiş olması anlamına geliyor.

Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi de 1915’te yaşananları soykırımı olarak tanıyan bir yasayı onaylamıştı. Bundan sonra iki meclisten geçen metinlerin ortaklaştırılması ve ABD Başkanı Trump’a sunulması bekleniyor.

ABD’de eyaletlerin büyük bir kısmı Ermeni Soykırımı’nı tanıyordu. Trump’ın bunu onaylaması durumunda 1915’te yaşananlar federal seviyede de bir soykırım olarak tanınacak. Aralarında Rusya, Almanya ve Fransa’nın da bulunduğu çok sayıda ülkede parlamentolar benzer kararlar almıştı.

Türkiye ise 1915’te yaşanan ölümlerin 1. Dünya Savaşı’ndaki çatışmaların bir parçası olduğunu ve soykırım sayılamayacağını savunuyor.

ANKARA’DAN SERT TEPKİ

Kararın onaylanmasının ardından, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD’ye sosyal medyadan tepki gösterdi.  (DIŞ HABERLER/BBC Türkçe)

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2019, 11:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER