'ABD ve Rusya Kürtleri gözardı etmez'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, 25 Eylül'de düzenlemeyi planladıkları bağımsızlık referandumunu değerlendirdi. Barzani, ABD ve Rusya'nın Kürtleri gözardı edemeyeceğini söyledi.

'ABD ve Rusya Kürtleri gözardı etmez'
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, ‘Kürdistan halkının uluslararası toplum için kurban verdiğini’ söyleyerek, “Rusya ile Amerika Kürtleri gözardı etmez” dedi.


Barzani, Londra’da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesiyle söyleşisinde, “Amerika ile Rusya’nın Kürdistan’ı gözardı etme konusunda anlaştı mı” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kürdistan halkı geçmiş yüz yılda kendini korumak için büyük bedeller ödedi. Şimdi daha güçlü olan Kürdistan, terörü yenilgiye uğratabildi. Kurbanlar vererek uluslararası toplumu savundu. Bu yüzden bizim gözardı edilmemiz için hiç bir anlaşmanın olduğunu düşünmüyorum.”

‘REFERANDUMDAN DÖNÜŞ YOK’

Iraklı Kürt lider söyleşide “25 Eylül’de yapılacak referandum kararından dönüş yok” dedi; oylamanın ‘yeni felaket ve savaşın yaşanmaması’ için düzenleneceği tezini yineledi. Barzani, Irak devletinin geçmiş yüz yıllık başarısız tecrübesini tekrar yaşamak istemediklerini belirterek, referandum sonrası Bağdat’la diyalog sürecine başlatacaklarını ifade etti.

‘HAŞDİ ŞABİ’DEN ENDİŞELİYİM’

Barzani söyleşide, Şii ağırlıklı Haşdi Şabi milis güçlerinin Türkmen kenti Telafer’deki IŞİD karşıtı operasyona katılımından endişe duyduğunu da söyledi. IŞİD’in denetimindeki bölgelerin kurtarılmasının Irak ordusunun görevi olduğunu belirten Barzani, Haşdi Şabi’nin katılması halinde, ‘Telafer’i kurtarma operasyonunun intikam alma operasyonuna dönüşmesinden’ endişe duyduklarını dile getirdi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı, Haşdi Şabi’yle sorun yaşamadıklarını ancak bu gücün Kürdistan’a girmesine izin vermeyeceklerini de kaydetti. (Kaynak: Rudaw)

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2017, 16:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER