ABD: YPG IŞİD'e karşı etkili mücadele veriyor

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Cook, YPG’nin IŞİD’e karşı etkili bir mücadele verdiğini söyledi.

ABD: YPG IŞİD'e karşı etkili mücadele veriyor
 Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Pentagon’da düzenlediği günlük basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

IŞİD’in Kilis’e yönelik roketli saldırıları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye’nin yalnız bırakıldığı sözleri ile ilgili soruyu yanıtlayan Cook, Amerikalı yetkililerin Türkiyeli yetkililerle güvenlik konuları ve sınırların korunmasıyla ilgili düzenli görüşmeler yaptığını belirtti.

“Türkiye’nin kendini güvende hissetmesi için yapabileceklerimizi yapmak istiyoruz. Bu konuda Türk hükümeti ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz ve onlarla birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.”

“IŞİD’li komutan öldürüldü”

Cook, “IŞİD’in Anbar bölgesi komutanı olarak bilinen Abu Waheeb’in, koalisyon güçlerinin 6 Mayıs’ta düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğünü de açıkladı.

Eski El Kaide üyesi olan Waheeb’in, IŞİD’in yayınladığı bas kesme videolarında da göründüğünü belirten Cook, Waheeb ile birlikte üç IŞİD’lini daha öldürüldüğünü, bu durumun IŞİD’in özellikle Anbar bölgesindeki faaliyetlerini zayıflatacağını belirtti.

Yeniden eğit-donat programı

Savunma Bakanlığı’nın ABD Kongresi’nin onaylamasını beklediği 349 milyonluk ek bütçe ile ilgili açıklamalarda da bulunan eğit-donat programını da gündeme getirdi.

Programın ilk uygulamasından ABD’nin önemli dersler çıkardığını savunan Cook, yeni uygulamada tüm gruplar yerine, grup liderlerine yönelik bir eğitim uygulaması olacağını, bu yaklaşımın daha etkili ve başarılı olacağına inandıklarını söyledi.

“YPG IŞİD’e karşı etkili mücadele veriyor”

Bir soru üzerine, Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan güçleri desteklemeyi sürdüreceklerini belirten Cook, “bu güçler içinde Araplar, Türkmenler ve YPG’li Kürt güçleri olduğunu” söyleyerek, YPG’nin IŞİD’e karşı etkili bir mücadele verdiğini söyledi.

Cook, Türkiye-Suriye sınırındaki 98 kilometrelik alanın IŞİD’den temizlenmesinde denetimin YPG güçlerinde olup olmayacağı sorusunu şöyle yanıtladı:

“Türkiye ile bu konuda görüşmelerimiz sürüyor. Bu bölgenin temizlenmesi IŞİD ile mücadelede önemli. Oradaki sınır güvenliğini artıracak her şeyin önemli olacağını düşünüyoruz. Bunun nasıl olacağına ilişkin Türk hükümeti ile süren özel konuşmalara girmeyeceğim ama biz bu amacı güdüyoruz ve Türkiye’nin Suriye’nin o bölümünde IŞİDden kurtulma konusunda çıkarlarını biz de paylaşıyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2016, 14:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER