ABD'den, Rusya ve Suriye uçakları YPG'yi bombaladı iddiası

ABD, Rus ve Suriye uçaklarının yanlışlıkla YPG'yi bombaladığını iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı iddiayı yalanladı.

ABD'den, Rusya ve Suriye uçakları YPG'yi bombaladı iddiası
ABD ordusundan yapılan açıklamaya göre, Rus ve Suriye uçakları, IŞİD'in elinde olduğunu zannederek yanlışlıkla YPG'nin kontrolündeki köyleri bombaladı. Olay yerine birkaç kilometre yakında Amerikan askerleri de bulunuyordu.


ABD Korgenerali ve Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu Komutanı Stephen Townsend, Pentagon basın toplantısında "Dün, bazı Rus ve Suriye uçakları, IŞİD'in elinde olduğunu sandıklarına inandığım bazı köyleri bombaladılar. Fakat bu köylerde aslında bizim Suriyeli Arap koalisyon güçlerimizin bazıları vardı," diye konuştu.

Söz konusu köylerin, El Bab'a 15 ila 20 kilometre arası mesafede bulunduğu açıklandı.

Bölgede, olay yerlerinden 4-5 kilometre mesafede Amerikan askerlerinin de bulunduğu ve ABD ordusunun bu konuyu görüşmek üzere Rus mevkidaşlarını acil hattan aradıkları bildirildi. 

"Çakışmayı önleme hatlarımızdan hızla aramalar yapıldı," diyen Townsend, "Ruslar durumun farkına vardı ve orayı bombalamayı bıraktılar," açıklamasında bulundu.

ABD'nin bu açıklamasından sonra Rusya Savunma Bakanlığı 'Rusya ya da Suriye uçakları böyle bir eylemde bulunmadı' diyerek iddiaları kabul etmedi.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "28 Şubat'ta Suriye'de önceden belirlenen kanallar üzerinden, Hmeymim üssündeki Rus Hava Uzay Kuvvetleri komutanlığı temsilcisi ve El Udeyd (Katar) kentindeki ABD'li mevkidaşı arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşme sırasında, ABD Hava Kuvvetleri temsilcisi Suriye ve Rus uçaklarının Menbiç kentinin güney kırsalında IŞİD'e karşı görevlerini yerine getirdiği sırada, ABD kontrolündeki silahlı birimlere kasıtlı olmayan saldırı düzenleyebileceği yönündeki endişelerini yerine getirdi" dendi.

Açıklamada, "Bu bilgi Rus komutanlık tarafından dikkate alındı. ABD'nin gösterdiği bölgelere Suriye veya Rusya hava kuvvetleri tarafından hiçbir saldırı düzenlenmedi" dendi. 

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2017, 22:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER