Alman parlamenterler: Kürt siyasetçi Demir serbest bırakılsın

Aralarında Federal Meclis üyeleri Ulla Jelpke ve Andrej Hunko'nun da bulunduğu bir grup Alman siyasetçi geçtiğimiz hafta gözaltına alınan Kürt siyasetçi Mehmet Demir'in serbest bırakılmasını istediler.

Alman parlamenterler: Kürt siyasetçi Demir serbest bırakılsın
Aralarında Federal Meclis üyeleri Ulla Jelpke ve Andrej Hunko'nun da bulunduğu bir grup Alman siyasetçi geçtiğimiz hafta gözaltına alınan Kürt siyasetçi Mehmet Demir'in serbest bırakılmasını istediler. Alman siyasetçiler PKK yasağının kaldırılmasına yönelik taleplerin yükseldiği bir dönemde Kürt siyasetçilerinin tutuklanmasını yanlış bir sinyal olduğunu belirttiler.


Alman Federal Başsavcılığı önceki gün yaptığı yazılı bir açıklamayla Kürt siyasetçi Mehmet Demir'in PKK üyeliği iddiasıyla gözaltına alındığını duyurmuştu. Federal Meclis üyeleri Ulla Jelpke ve Andrej Hunko, Hamburg Eyaleti Meclis üyesi Cansu Özdemir, Köln Meclis üyesi Hamide Akbayir, Nürnberg Meclis üyesi Marion Padua, avukat Britta Eder, insan hakları savuncusu Martin Dolzer ve Êzidi Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Kaba ortak bir açıklama yaparak başsavcılığın girişimini kınadılar.

PKK'lilerin İŞID çetelerine karşı onbinlerce mültecinin hayatını kurtardığı bir dönemde bir siyasetçinin Almanya'da PKK üyeleği iddiasıyla tutuklanmasına anlam veremediklerini belirten siyasetçiler Demir'in derhal serbest bırakılmasını istediler.

"ÊZİDİLERİ KURTARAN PKK'LİLER DE TUTUKLANACAK MI?"

"FAZ", "Frontal 21", "Spiegel Online" ve "Tageszeitung" gibi Alman medyasının belli başlı kuruluşlarının PKK yasağının kaldırılması yönünde birçok habere yer verdiğini hatırlatan siyasetçeler Demir'e yöneltilen suçlamaların içi boş olduğuna dikkat çektiler.

Açıklamada Sol Partili parlamenter Ulla Jelpke'nin "PYD ve PKK başta Êzidiler olmak üzere Suriye ve Kuzey Irak'ta yaşayan azınlıkları IŞİD çetelerinin katliamlarından kurtardırdı. PKK artık daha fazla kriminalize edilmesin, yasak kalksın ve AB'nin terörist örgütler listesinden çıkartılsın" görüşüne yer verildi.

Sol Partili parlamenter Andrej Hunko ise "PKK yıllardır bölgede barış ve demokrasiden yana olduğunu gösteriyor, derhal tutuklu Kürt siyasetçiler serbest bırakılsın" çağrısı yaparken insan hakları savunucusu ve sosyolog Martin Dolzer "Şimdi Şengal'de onbinlerce Êzidi'yi kurtan PKK'liler de Almanya'ya gelse tutuklanacaklar mı?" sorusunu yöneltti. Açıklamada son olarak Köln Meclis üyesi Hamide Akbayir'in "PKK yasağı Kürtlerin uyumu önünde engel" görüşüne yer verildi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2014, 13:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER