Anayasayı ihlal eden cumhurbaşkanının görevden alınmasına meclis onayı

Arnavutluk meclisi, seçim sürecinde taraf tutarak anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı İlir Meta'nın görevden alınmasına onay verdi. Nihai karar için Anayasa Mahkemesi bekleniyor.

Anayasayı ihlal eden cumhurbaşkanının görevden alınmasına meclis onayı

Arnavutluk Meclisi, yetkileri büyük ölçüde sembolik olan Cumhurbaşkanı İlir Meta'nın seçim sürecinde anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle görevden alınmasına yönelik talebi onayladı. Oylamada 104 milletvekili Meta'nın görevden alınması yönünde oy kullanırken, yedisi görevde kalması yönünde oy verdi. Üç milletvekili çekimser kaldı.

'ULUSAL BİRLİĞİ SAĞLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ İHLAL ETTİ'

Arnavutluk Sosyalist Partisi, Meta'nın 25 Nisan 2021 genel seçimleri öncesi ve seçim kampanyası sırasında anayasaya aykırı hareket ettiği gerekçesiyle meclise başvurmuştu. Parti, kendisi de eski bir Sosyalist olan Meta'nın seçimden önce muhalefetin tarafını tutarak ve istikrarsızlık ile şiddeti kışkırtarak, ulusal birliği sağlamak yönündeki anayasal görevini ihlal ettiğini savunmuştu.

'ANAYASAYI KÜÇÜK DÜŞÜRDÜ'

Oylamadan önce Meclis Soruşturma Komisyonu'nun sunduğu raporda da, 'Cumhurbaşkanı Meta'nın anayasayı ciddi şekilde ihlal ettiği' ifadelerine yer verildi. Mecliste konuşan Başbakan Edi Rama, Meta'nın misyonuna 'ihanet' ettiğini belirterek, "Meta, anayasayı küçük düşürdü. Arnavutluk artık Meta'yı destekleyemez" dedi.

MAHKEME KARARI ÜÇ AY İÇİNDE VERİLECEK

Bugün Meclis'te alınan kararın Anayasa Mahkemesi'ne sunulacağı ve Meta'nın görevden alınmasına yönelik nihai kararın üç ay içinde verileceği vurgulandı. Meta'nın görevden alınması halinde cumhurbaşkanlığı görevine Arnavutluk Meclis Başkanı Gramoz Ruçi devam edecek. ( Sputnik)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER