Bafıl Talabani, yeniden Kürdistan Yurtseverler Birliği Başkanlığında

İlk kez geçtiğimiz yıl, Liderlik Konseyince KYB Başkanlığna getirilen Bafıl Talabani ikinci kez Kongre kararıyla IKBY'nin ikinci büyük partisinin başına geçti.

Bafıl Talabani, yeniden Kürdistan Yurtseverler Birliği Başkanlığında

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) ikinci büyük partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) 5. Kongresinde Bafıl Celal Talabani, yeniden KYB Başkanlığına seçildi. 

KYB'den verilen bilgiye göre, kuruluşun 5. kongresi, 27 Eylül 2023 Çarşamba günü  Süleymaniye'de başladı. Öğle arasından sonra gerçekleştirilen seçimde Bafıl Celal Talabani oy çokluğuyla yeniden başkanlığa getirildi. KYB resmi internet sitesinde Kongre'de ikinci bir Başkan adayı olduğuna ilişkin bir bilgi bulunumuyor.

Kongre'de partinin kurucu lideri Celal Talabani'nin eşi Hero Ibrahim Ahmed ve Kosrat Rasul Ali KYB'nin üst düzey sembol kişilikleri olarak belirlendi.

Bafıl Celal Talabani kim? 

Bafıl Celal Hüsamuddin Talabani, 1973'te Bağdat'ta doğdu.

Celal Talabani ve Hero Ibrahim Ahmed'in ilk oğulları olan Bafıl'ın kardeşi Kubad Talabani de IKBY Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

KYB internet sitesindeki resmi biyografisine göre, Bafıl Talabani çocukluk ve ilk gençlik yıllarını büyük babası Ibrahim Ahmed'in evinde, İngiltere'de geçirdi. 

Sağlığında Başkan Talabani'nin sekreterlik görevini yürüttü. 1996'da Fransa'da askeri eğitim programına katıldı. 1998'de Birleşik Krallık'ta ve 2000 yılında ABD'de Özel Kuvvetler eğitimine katıldı. Hem ABD hem de Birleşik Krallık'ta siyasi strateji alanında araştırmalar yürüttü. Ardından kurduğu terörle mücadele ajansıyla IKBY'de terörle mücadele çalışmalarını denetleme görevini üstlendi. Başkan Mam Celal'ın vefatının ardından, KYB'nin yeniden birleşmesi çabaları içinde öne çıktı ve parti içinde ve ötesinde farklı sesleri uzlaştırmaya çalıştı.

Bafıl Talabani, Irak Cumhurbaşkanlarının seçim sürecinde oynadığı roller dışında KYB 4. Kongresi öncesinde partide bir yönetici konum üstlenmedi. 18 Şubat 2020'deki 4. Kongre'de KYB başkanlığına Liderlik Konseyi üyelerinin çoğunluğunun desteğiyle getirildi. 28 Ağustos 2022'de de Liderlik Konseyi'nin çoğunluğunun oylarıyla KYB'nin tek başkanı olarak göreve başladı.

Bafıl Celal Talabani, KYB  Beşinci Kongresi'nde ikinci kez başkanlık görevine getirildi. 

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2023, 01:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER