Bağdat'taki hastane yangınında ölü sayısı 82'ye yükseldi

Irak'ın başkenti Bağdat'taki hastane yangınında ölenlerin sayısı 82'ye yükseldi. Bir görgü tanığı, "İnsanlar atlıyordu. Doktorlar arabaların üzerine düşüyordu. Herkes atlıyordu" dedi.

Bağdat'taki hastane yangınında ölü sayısı 82'ye yükseldi

Irak İçişleri Bakanlığı, başkent Bağdat'ta dün gece bir hastanede çıkan yangında ölü sayısının 82'ye yükseldiğini açıkladı. Yaralı sayısı ise 110 olarak verildi. Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, sağlık bakanının görevden uzaklaştırıldığını ve soruşturulacağını açıkladı.

Covid-19 hastanesinde çıkan yangınının görgü tanıkları ise alevler binayı sardığı sırada büyük bir kaos yaşandığını anlattı. Kendi kardeşi dahil bazı yaralıları kurtaran bir tanık, Reuters'a yaptığı açıklamada "İnsanlar atlıyordu. Doktorlar arabaların üzerine düşüyordu. Herkes atlıyordu" dedi.

Bağdat'ın Diyala Köprüsü bölgesinde bulunan ve Covid-19 hastalarının tedavi edildiği Ebu el-Hatip Hastanesi'ndeki yangının, bir oksijen tüpünün patlaması sonucunda çıktığı belirtiliyor. Iraklı sağlık kaynakları, yaşanan bir kaza sırasında tüpün patladığını söyledi.

Yangın sırasında hastanede en az bir patlama daha yaşanırken, kurtarılan hastalar yakındaki başka hastanelere götürüldü. Ancak sabah saatlerinde söndürülebilen yangının ardından yakınlarını hâlâ bulamayan birçok kişinin hastane önündeki bekleyişi de saatlerdir sürüyor. 

Yangın sırasında kardeşini ziyaret etmek için hastanede bulunan bir görgü tanığı ise insanların canlarını kurtarmak için camlardan atladığını anlattı. Reuters'a konuşan tanık, "Başta bir patlama oldu. Alevler yakıt gibi yayıldı. Duman ağabeyime de ulaştı; hasta olduğu için onu sokağa çıkardım. Sonra geri döndüm, yanmayan son kata gittim. 19 yaşlarında, boğulmakta olan bir kadını buldum. Ölmek üzereydi. Onu omuzlarımda, koşarak dışarı taşıdım" dedi.

"İnsanlar atlıyordu. Doktorlar arabaların üzerine düşüyordu. Herkes atlıyordu" diyen tanık, birkaç kişiyi daha kurtardığını anlattı.

Irak Sivil Savunma Birimi'nden yapılan açıklamaya göre yangın, akciğer hastalarının tedavi gördüğü yoğun bakım bölümünde çıktı. Açıklamaya göre, hastanedeki 120 hastadan 90'ı kurtarıldı. Resmi ölü sayısı ise şu an için 27.

Yangının ardından soruşturma emri veren Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ise "Böyle bir olay ihmalin kanıtı" ifadelerini kullandı. Soruşturma emrinin ardından, hastane yöneticilerinin ve bazı başka isimlerinin gözaltına alınması bekleniyor.

Yangında ölenlerden bazılarının cenazeleriyse bu sabah kaldırıldı.

Irak'ta yıllar süren yaptırımlar, savaş ve ihmal nedeniyle zaten yetersiz durumda olan sağlık sistemi, korona virüsü pandemisinde giderek daha fazla zorlanıyor. Irak'ta bugüne dek 1 milyonun üzerinde Covid vakası tespit edildi; resmi verilere göre 15 bin 217 kişi korona virüsü nedeniyle öldü. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER