Bir ilk: İsveç hükümeti M.K.'yi Türkiye'ye iade etme kararı aldı

İsveç hükümeti, HDP'de aktif çalıştığını söyleyen M.K.'yi Türkiye'ye iade etme kararı aldı. M.K., NATO üyelik tartışmaları sonrası iade edilecek kişi olacak.

Bir ilk: İsveç hükümeti M.K.'yi Türkiye'ye iade etme kararı aldı

İsveç'te hükümet, bugünkü olağanüstü kabine toplantısı sonrası HDP'de aktif çalıştığını beyan eden M.K.'nin Türkiye'ye iade edilmesine karar verdi.

Yüksek Mahkeme'de M.K. hakkında 30 Mayıs'ta görülen duruşmaya bilirkişi olarak katılan Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Paul Levin, hükümetin aldığı kararı, bianet'e teyit etti.

İade ne zaman yapılacak?

İade işlemlerinin yaz başında uygulamaya konulması planlanıyor. Türkiye'de Adalet Bakanlığı'nın iadenin gerçekleştirilebileceğine dair kararı almasının ardından M.K'nin bir ay içinde Türkiye'ye teslim edilmesi bekleniyor.

Bir ilk gerçekleşecek

Bu dava, İsveç'in NATO sürecinin başlamasından bu yana "PKK destekçisi" olduğu iddiasıyla bir kişinin Türkiye'ye iade edildiği ilk dava oldu.

Ne olmuştu?

İsveç'te Yüksek Mahkeme, 30 Mayıs'ta Suçluların İadesi Yasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi" uyarınca "uyuşturucu suçları" nedeniyle verilen hapis cezalarının infazı için Türkiye'ye iade edilmesine engel bir durum olmadığına karar vermişti.

M.K.: Asıl neden HDP'li ve Kürt olmam

Duruşmada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında engeller olduğunu savunarak iadeye karşı çıkan M.K., şunları ifade etmişti: "İade talebinin asıl nedeni Kürt ve HDP'de siyasi olarak aktif olmam ile Facebook'ta YPG ve PKK'ye duyduğum sempati."

M.K., 2014'te "içinde esrar bulunan bir çanta taşıdığı" gerekçesiyle Türkiye'de 4 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

35 yaşındaki M.K., Türkiye'de şartlı tahliye edildikten sonra iş bulup 2018'de İsveç'e yerleşmişti. Ancak Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine 30 Ağustos 2022'de cezasının geri kalanını Türkiye'de çekmek üzere İsveç'te tutuklanmıştı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER