Çin'de aşı olmayanlar hastanelere ve okullara giremeyecek

Aralık ayı sonuna kadar yüzde 80 bağışıklık oranına ulaşmayı hedefleyen Çin'de, bazı yerel yönetimler Covid-19 aşısı olmayanların hastaneler ve okullara giremeyeceğini duyurdu.

Çin'de aşı olmayanlar hastanelere ve okullara giremeyecek

Çin'de hükümetin aralık sonuna kadar yüzde 80 bağışıklık oranına ulaşma hedefini açıklamasının ardından birçok kentte sert tedbirler uygulamaya girdi. Ülkenin birçok bölgesinde temmuz sonu veya ağustos başına kadar Covid-19 aşısı olmayanların hastaneler, okullar ve bakım evleri dahil olmak üzere kamu hizmetlerine erişimi yasaklanacak.

220 bin nüfusu olan Jiangxi bölgesinde aşı olmayanlar 26 Temmuz'dan sonra okullara, toplu taşıma araçlarına ve tıbbi tesislere giremeyecek. Ayrıca market çalışanlarına da aşı zorunluluğu getirildi ve reddedenlerin işlerinden olacakları açıklandı. Guangxi bölgesindeki Guiping ve Beiliu şehirlerinde ise ailesi aşı olmayan tüm yaştan öğrenciler okullara alınmayacak ve eğitimlerine devam edemeyecek. 

AŞI OLMAYAN MEMURLARIN MAAŞI KESİLECEK

Benzer uygulama Jiangxi ve Henan bölgelerinde de uygulanacak. Yerel yetkililerin açıklamasına göre, güz dönemine yalnızca aileleri aşılanmış olan öğrencilerin katılmasına izin verilecek. Kuzey Hebei eyaleti Pingxiang'da ise 12-17 yaşları arasındaki öğrenciler, aşılanmadıkça okula girmelerine izin verilmeyecek. Shaanxi eyaletindeki Hancheng kentinde de aşılanmamış kişiler, oteller, restoranlar ve eğlence mekanlarına giremeyecek. Tanghe şehrinde ise Covid-19 aşısı olmayan devlet memurlarının maaşları kesilecek. 

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden Epidemiyolog Shao Yiming, alınan önlemlerin nedeninin hükümetin açıkladığı bağışıklık oranına ulaşmak olduğuna işaret etti. Devlet medyasına yaptığı açıklamada, Çin aşılarının koruma oranının yüzde 100'ün altında olduğu göz önüne alındığında, hedeflenen bağışıklık oranına ulaşmak için vatandaşların yüzde 80 ila 85'ini aralık ayına kadar tam olarak aşılaması gerekeceğini, bunun da 1 milyar aşıya eşdeğer olduğunu söyledi. Bununla birlikte, ülkenin kuzeydeki Anhui ve Liaoning eyaletleri ve güneydeki Guangdong'da vaka sayılarında görülen artışın da aşı telaşına yol açtığı belirtiliyor.

'AŞININ ZORUNLU OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI'

Ancak yasak kararları kamuoyunda tepkiye neden oldu. Pekin Üniversitesi İnsan Hakları ve İnsani Hukuk Araştırma Merkezi müdürü Shen Kui, devlete ait China News Weekly gazetesinde, yasakları zorunlu aşı uygulamasına benzeterek söz konusu önlemlerin yasal olmadığını belirtti.  Ulusal haber sitesi Sohu'nun manşetinde yayımlanan makalede ise vatandaşların aşı yaptırmama hakkının göz ardı edilmesinin 'insanların güvenine ihanet ve suistimal' olduğunu vurgulandı.

Hong Kong Üniversitesi Biyomedikal Bilimler Okulu'ndan Profesör Jin Dongyan ise, politikaların yerel hükümet yetkililerinin Pekin'in aşılama hedeflerine ulaşmak için aşırı baskı altında olmasının sonucu olduğunu söyledi. Popüler mikroblog platformu Weibo'da ise bir vatandaş, "İlk başta aşıların gönüllü olduğunu söylediler. Ancak aslında zorunlu olduğu ortaya çıktı" diye yazdı. (Kaynak: Sputnik)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER