'Doğrudan tehdit altında olmadıkça Suriye'ye asker göndermeyiz'

ABD Başkanı Obama, ABD askerlerinin doğrudan tehdit altına girmediği bir noktada Suriye’ye asker göndermelerinin öncelikleri olmadığını söyledi.

'Doğrudan tehdit altında olmadıkça Suriye'ye asker göndermeyiz'

ABD Başkanı Barack Obama, CNN kanalında ABD ordusundan temsilcilerin de katıldığı programda, ABD dış politikası ve güvenlik öncelikleriyle ilgili soruları yanıtladı.

Suriye’deki krizle ilgili değerlendirmelerinde ‘ABD askerlerinin güvenliğini öncelediğini’ anlatan Obama, “Dünyanın her yerinde kötü şeyler oluyor. Bunları değerlendirirken çok sayıda ABD askerini (o bölgelere) göndermenin bize daha iyi bir sonuç getirip getirmeyeceğine bakmamız gerekiyor” dedi.

“Tarafların bir masa etrafında toplanması dahi iyi bir yol”

Yönetiminin Suriye politikasının sıkça eleştirildiğinin farkında olduğunu belirten Obama, “Tüm tarafların sağlam bir şekilde mevzilendiği Suriye’de, bizim çok sayıda asker göndermediğimiz bir durumda iç savaşı durdurabileceğimiz bir senaryo yok” dedi.

“Daha fazla asker göndermek cevabımız olmayacak”

Obama, askeri bir çözümün mümkün olmadığını düşündüğünü, ilgili tarafların diplomasi masasında toplandığı çözümden daha iyi bir yol görmediğini belirten Obama şunları söyledi:

“Tarafları diplomatik ve siyasi bir çizgide bir araya getiremediğimiz sürece yapabileceklerimizin bir sınırı olacaktır.

“Dünyanın pek çok yerinde bizim güvenliğimize doğrudan dokunmayacak meydan okumalar olacak. Bu durumlarda bizim (ilgili ülkelere) yardım etmemiz lazım ancak daha fazla asker göndermek bizim cevabımız olmayacaktır.”

Obama, zamanında ABD’nin Suriyeli ılımlı muhalifleri yeteri kadar askeri olarak desteklemediği şeklindeki eleştirileri takip ettiğini dile getirdi. ‘

Irak ve Afganistan’daki kırılgan süreçleri yönetebilmek için çok büyük harcamalar yaptıklarını bildiren Obama, dolaylı olarak Suriye’ye askeri bir müdahalede bulunmamalarının ekonomik denklemlerle de ilgili olabileceğini ifade etti.

“İslami terör uydurulmuş kavram”

Terörle mücadele ile ilgili söylemlerinde ‘İslami terör’ kavramını neden hiç kullanmadığı sorulan Obama, bunların ‘uydurulmuş’ kavramlar olduğunu belirtti.

IŞİD ve El Kaide gibi terör örgütlerinin İslam’ı kendi amaçları için manipüle ettiğini söyleyen Obama, “Bunlar çocukları, Müslümanları öldüren ve kadınları seks kölesi yapan insanlar. Onların yaptığı şeyleri meşrulaştırabilecek hiçbir dini gerekçe olamaz” dedi.

Obama, IŞİD gibi İslam adına konuştuğunu iddia eden örgütlerin Müslümanları temsil etmediğine vurgu yaparak, Müslümanların mevcut çatışmaları ‘İslam ile Batı dünyası arasındaki bir savaş’ gibi algılamasını istemediğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2016, 16:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER