Dunford: 'Türkiye güvenli bölgeyi tek başına kontrol edemez'

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Türkiye'nin Suriye'deki güvenli bölgeyi tek başına kontrol etme isteğinin iki ülkenin çıkarlarıyla örtüşmediğini söyledi. Bölgedeki SDG'nin desteğe ihtiyacı olduğunu da söyleyen Dunfold, "50 bin ila 60 bin yerel gücün eğitilmesi gerekiyor" dedi.

Dunford: 'Türkiye güvenli bölgeyi tek başına kontrol edemez'
ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, başta Suriye olmak üzere ABD dış politikası konusunda Dış İlişkiler Konseyi’nde düzenlenen panelde soruları yanıtladı. Dunfold, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna müdahale etme ihtimali ile ilgili ve güvenli bölgeye ilişkin gelen soruya Türkiye’nin konuyla ilgili endişelerini bildiklerini ifade ederek, “Ankara’nın Suriye’deki güvenli bölgeyi kendi başına kontrol etmesinin ikili çıkarlar için faydalı olmayacağını” söyleyerek yanıtladı.

‘SDG’NİN DESTEĞE İHTİYACI VAR’

“Türkiye’nin Suriye ile olan sınırı ile ilgili meşru endişeleri var. Onlarla sürekli diyalog halindeyiz, son haftalarda çok fazla çalışıyoruz. Suriye’de ortak operasyon merkezi kurulması konusunda anlaşıldı” diyen Dunford, “Suriye’ye kendilerinin gitme olasılığı var, ama bu ortak çıkarlarımız için faydalı olmaz” ifadelerini kullandı.

Dunford, “Şu anki durumda SDG’nin IŞİD’den kalanlarla etkin mücadele edebilmek için koalisyonun desteğine ihtiyacı var. Teröristlerden kurtarılan bölgelerde güvenliğin sağlanabilmesi için yerel güçlerin eğitilmesi önemli” diye konuştu.

’50 BİN İLA 60 BİN YEREL GÜCÜN EĞİTİLMESİ GEREKİYOR’

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Suriye’nin kuzeydoğusunda 50 bin ila 60 bin yerel güç eğitmesi gerektiğini belirterek, mevcut durumda bunun yarısı kadarını eğittiklerini söyledi.

IŞİD’in geriletildiğini belirten Dunford, örgütün halen Irak ve Suriye’de önemli varlığı bulunduğuna dikkat çekti. Dunford, IŞİD’in halen gerilla taktiği ile saldırılar gerçekleştirebildiğini hatırlatarak, Suriye’deki mülteci sorununa ve SDG’nin elindeki IŞİD’li tutukluların da kaygı verici olduğuna dikkati çekti. (Kaynak: Rudaw)

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2019, 13:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER