Gazze'de can kaybı artıyor: 'Benzeri görülmemiş bir yıkım'

DSÖ Sözcüsü Jasarevic, Ekim 2023'ten bu yana 29 bin 606 kişinin İsrail saldırılarında öldüğü Gazze'de 36 hastaneden 13'ünün kısmen hizmet verebildiğini söyledi.

Gazze'de can kaybı artıyor: 'Benzeri görülmemiş bir yıkım'

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 29 bin 606'ya yükseldi. Son 24 saat içinde 92 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıklayan Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son bir gün içinde 123 Filistinlinin de yaralanmasıyla 141 gündür devam eden saldırılarda 69 bin 737 kişinin yaralandığını açıkladı. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarik Jasarevic de AA'nın sorularına verdiği yazılı yanıtta, saldırı altındaki Gazze'deki durumu değerlendirdi. "İsrail saldırıları şu an dursa Gazzelileri neler bekliyor? Askeri saldırılar sonrası durum için nasıl bir hazırlığınız var?" sorusuna cevap veren Jasarevic, "Gazze'deki savaş, benzeri görülmemiş bir yıkıma yol açtı" ifadelerini kullandı. DSÖ Sözcüsü, ev, hastane, okul ve su tesisleri de dahil sivil altyapının yüzde 70 ila 80'inin tahrip edildiğinin ya da ciddi şekilde hasar gördüğünün altını çizdi.

DSÖ: GAZZE'DEKİ 36 HASTANEDEN 13'Ü KISMEN HİZMET VEREBİLİYOR

Gazze'de zar zor hayatta kalan sağlık sistemi dahil altyapının onarılmasının onlarca yıl alacağını kaydeden Jasarevic, "Gazze'deki 36 hastaneden 13'ü kısmen hizmet verebiliyor. Bunların çoğu Gazze'nin güneyinde yer alıyor" bilgisini verdi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke de konuya ilişkin sorulara verdiği yanıtında, Gazze'deki Filistinlilere yeterli yardımı ulaştırmamanın etkileri konusunda defalarca uyarılarda bulunduklarını hatırlattı.

"Ölümcül sonuçlara sadece savaş ve bombardıman yol açmıyor. Sefaletin artmasına neden olan halk sağlığı krizi ve açlık da ölümcül olabilir" ifadelerini kullanan Laerke, savaş bölgesine yardım ulaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarını ve çok uzun zamandır insani gerekçelerle ateşkes çağrısında bulunduklarını belirtti. Laerke, çatışmalara ara verilmesiyle insani yardım operasyonlarını önemli ölçüde artırmayı planladıklarını kaydetti.

LULA: SOYKIRIM DEĞİLSE SOYKIRIMIN NE OLDUĞUNU BİLMİYORUM

Öte yandan, daha önce İsrail'in Gazze'ye saldırılarını Nazi Almanyası'nın Yahudi soykırımına benzeten Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Gazze'deki duruma ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu bir soykırım değilse, soykırımın ne olduğunu bilmiyorum" dedi. 

Rio de Janeiro kentinde düzenlenen bir etkinlikte konuşan Lula da Silva, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını bir kez daha 'soykırım' olarak nitelendirdi. Lula da Silva, "İsrail hükümetinin Filistin halkına yaptığı şey bir savaş değil, soykırımdır çünkü kadınları ve çocukları öldürüyorlar. Askerler ölmüyor, kadınlar ve çocuklar hastanede ölüyor. Bu bir soykırım değilse, soykırımın ne olduğunu bilmiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail ile uyum içinde 'özgür ve bağımsız' bir Filistin devletini savunduklarını vurgulayan Devlet Başkanı Lula da Silva, bu konuda politikalarının 'net' olduğunu belirtti.

Lula da Silva, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne de tepki göstererek "Bugün hiçbir şeyi temsil etmiyor, herhangi bir karar almıyor yani barış için hiçbir şey yapmıyor. Bugün dünyada ikiyüzlülük çok fazla, politika ise oldukça az. Gazze'de olanları kabul etmediğimiz gibi, Ukrayna'daki savaşı da kabul edemeyiz" ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER