Hindistan'da Covid'i atlatanlar arasında 'kara mantar' salgını

Hindistan'da Covid tedavisi sırasında steroid verilen birçok hastada 'kara mantar' adıyla bilinen 'mukormikoz' görülüyor. Doktorlar, çok sayıda kişinin bu nedenle gözünü kaybettiğini anlattı.

Hindistan'da Covid'i atlatanlar arasında 'kara mantar' salgını

Korona virüsü salgını nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğü Hindistan'da yine 4 binin üzerinde ölüm raporlanırken, doktorlar iyileşen hastalar arasında 'kara mantar' adıyla bilinen 'mukormikoz' enfeksiyonunun arttığına dikkat çekiyor. BBC News'un haberine göre doktorlar, Covid-19 hastalarını kurtarmak için kullanılan stereoid tedavisinin bağışıklık sistemini baskılaması nedeniyle kara mantar vakalarının tetiklendiği görüşünde.

MUKORMİKOZ NEDİR?

Mukormikoz, nadir görülen ancak yüzde 50 oranında ölüme yol açabilen bir enfeksiyon türü. Toprak, bitki, gübre, çürük meyve ve sebzelerde bulunuyor. Sinüsleri, beyni ve akciğerleri etkiliyor; sağlıklı insanların vücutlarında bazen bir miktar görülse de, özellikle diyabet veya kanser hastalarında ölümcül olabiliyor. BBC'nin Mumbai'de bir hastanede görüştüğü doktor Dr. Akshay Nair'e göre, ülkedeki Covid-19 hastalarında akciğerlerdeki enflamasyonu azaltmak için kullanılan stereoidler, aynı zamanda bağışıklığı baskıladıkları için 'kara mantar' enfeksiyonlarında artışa yol açmış durumda.

BİRÇOK KENTTE BENZER VAKALAR

The Independent gazetesi geçtiğimiz hafta Delhi'de çok sayıda kara mantar enfeksiyonu görüldüğünü yazmışken, Mumbai'de üç ayrı hastanede hasta gören göz doktoru Dr. Nair de sadece nisan ayında yaklaşık 40 kişiye bu teşhisi koyduğunu söyledi. Nair, bu kişilerin 11'inin enfeksiyon nedeniyle gözlerinin ameliyatla alınması gerektiğini söyledi. 

'ÇOK FAZLA GENCİ ETKİLİYOR'

Nair, aralık ile şubat ayları arasında sadece beş kentteki -Mumbai, Bangalor, Haydarabad, Delhi ve Pune- altı meslektaşının 58 kara mantar vakası raporladığını anlattı. Buna göre, bu kişilerin büyük çoğunluğu bu mantar enfeksiyonunu Covid-19'u atlatmalarından 12 ila 15 gün sonra kaptı. Nair, en genç hastasının diyabeti olmayan 27 yaşındaki bir genç olduğunu anlatarak, "Ona Covid-19'un ikinci haftasında ameliyat yaparak gözünü almak zorunda kaldık. Çok yıkıcıydı" dedi. Nair, "Mantar enfeksiyonu şaşırtıcı bir şekilde çok fazla genci etkiliyor" diye konuştu.

'PANDEMİNİN ORTASINDA KABUS GİBİ'

Mumbai'deki Sion Hastanesi'nin kulak, burun, boğaz bölümünün başkanı Dr. Renuka Bradoo ise son iki ayda 24 kara mantar enfeksiyonlu hasta gördüklerini, bu kişilerin 11'inin öldüğünü ve büyük çoğunluğunun orta yaşlı diyabet hastası olduklarını anlattı. Bradoo, "Buraya haftada iki ya da üç vaka geliyor. Pandeminin ortasında bir kabus gibi" dedi. 

Bangalor kentinde göz doktoru olan Dr. Raghuraj Hegde de benzer bir tablo çizdi. Son iki haftada 19 mukormikoz vakası gördüğünü söyleyen Hegde, bu kişilerin büyük kısmının genç olduğunu belirtip "Bazıları o kadar hastaydı ki, ameliyat bile yapamadık" diye konuştu. 

'BU YIL FARKLI BİR ŞEY VAR'

Doktorlar, ikinci Covid dalgasında mukormikoz görülme sıklığının ve vakaların ağırlığının kendilerini de şaşırttığını söyledi. Dr. Nair, son iki yıldır Mumbai'de en fazla 10 mukormikoz vakası gördüğünü belirtip "Bu yıl bir şey farklı" derken, Dr. Hegde 10 seneyi aşkın meslek hayatında yılda sadece bir veya iki vaka ile karşılaştığını aktardı.

Bu enfeksiyona yakalanan hastalar tipik olarak burun kanaması, gözde acı ve şişlik, gözkapaklarının inmesi, görmekte zorlan gibi şikâyetler yaşıyor. Doktorlar, hastaların büyük kısmının kendilerine başvurduklarında görme yetisini kaybetme noktasına gelecek kadar geç kaldıklarını, birçok vakada enfeksiyonun beyne sıçramaması için gözü ameliyatla almak zorunda kaldıklarını anlattı.

Diyabet uzmanı Dr. Rahul Baxi ise Covid hastalarında mukormikoz riskini azaltmak için steroid tedavisinde doğru dozun uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

4 BİN 92 ÖLÜM, 403 BİNİ AŞKIN YENİ VAKA

Hindistan'daki vaka ve ölümler ise görülmemiş oranlarda seyretmeye devam ediyor. Ülkede dün 4 bin 92 kişi Covid-10 nedeniyle hayatını kaybederken, iki gün üst üste 4 binin üzerinde can kaybı yaşanmış oldu. Toplam ölü sayısı 242 bin 362'ye yükseldi. Yeni vaka sayısı 403 bin 738 olarak açıklandı; toplam vaka sayısı da 22.3 milyona çıktı. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER